biznis
0

SERDA: Potpisan protokol o realizaciji programa edukacije nezaposlenih osoba

FENA
Direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić i direktor JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Vahid Muharemović potpisali su danas protokol o realizaciji programa edukacije nezaposlenih osoba.

Protokol definira aktivnosti u vezi s organiziranjem besplatne edukacije o temi «Pokretanje vlastitog biznisa za oko 120 polaznika registriranih pri Zavodu za zapošljavanje KS-a.

Edukacija uključuje uvod u poduzetništvo (kako izabrati vlastiti biznis, pravila za pokretanje biznisa uz malo novca, kako sagledati vlastite poslovne mogućnosti, analiza poslovnog okruženja...); poslovno planiranje i početak pisanja vlastitog poslovnog plana (sadržaj tog plana, pravna pitanja i pravni status, tehničko-tehnološka pripremljenost, izbor i analiza proizvodnog programa...); izradu vlastitog poslovnog plana (analiza tržišta, konkurencije); rizik, cijene troškovi (procjena i zaštita od rizika, ulaganje, projekcija...); obračun troškova i tok gotovine; prezentaciju poslovnog plana i dr.

Po završetku ovih radionica svaki polaznik imat će urađen poslovni plan kojim će moći aplicirati za finansijsku pomoć i pokrenuti vlastiti biznis.

Sve radionice bit će održane u prostorijama SERDA Poslovnog inkubatora, a predavači su renomirani stručnjaci u ovoj oblasti.

Nezaposlenima se na ovaj način, kako su istakli potpisnici, pruža mogućnost sticanja znanja iz organizacije vlastitog biznisa i da kreiraju nova radna mjesta.