HACCP menadžer je novo zvanje koje se stiče dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećih i novih uposlenika u ministarstvima zdravstva, kompanijama, fakultetima, institutima, vladama i drugim institucijama i do sada je to zvanje uz pomoć kompanije Bio-Base iz Sarajeva, članice Poslovnog inkubatora SERDA-e, steklo 68 osoba.
Esada Nuhbegović, direktorica Bio-Base, prilikom dodjele certifikata istaknula je da se tim zvanjem stvara pozitivno okruženje za provođenje zakonom propisanih mjera koje se odnose na ispravnost hrane.
"Zbog sve većeg nepovjerenja potrošača u ono što se konzumira i jede i masovnijih trovanja hranom u posljednje vrijeme neophodan je ozbiljniji pristup kontroli kvalitete hrane i njenoj zdravstvenoj ispravnosti, po principima HACCP-a. Time se preventivno izbjegavaju svi mogući rizici vezani za zdravlje potrošača", kazala je Nuhbegović i dodala da će nova edukacija za osobe koje žele steći zvanje HACCP menadžera biti organizirana od 18. do 22. februara.
Današnjoj dodjeli certifikata prisustvovao je i ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić koji je istaknuo da je edukacija koju provodi kompanija Bio-Base važna i za poboljšanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane ali i za unapređenje kompletne privrede, što su svojim prisustvom potvrdili i sanitarni inspektori Kantona Sarajevo.