biznis
0

SERDA: Danas promovirano 18 novih HACCP menadžera

FENA
U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas je promovirano 18 novih HACCP menadžera, savjetnika za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, odnosno bolesti prenosivih hranom.

HACCP menadžer je novo zvanje koje se stiče dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećih i novih uposlenika u ministarstvima zdravstva, kompanijama, fakultetima, institutima, vladama i drugim institucijama i do sada je to zvanje uz pomoć kompanije Bio-Base iz Sarajeva, članice Poslovnog inkubatora SERDA-e, steklo 68 osoba.

Esada Nuhbegović, direktorica Bio-Base, prilikom dodjele certifikata istaknula je da se tim zvanjem stvara pozitivno okruženje za provođenje zakonom propisanih mjera koje se odnose na ispravnost hrane.

"Zbog sve većeg nepovjerenja potrošača u ono što se konzumira i jede i masovnijih trovanja hranom u posljednje vrijeme neophodan je ozbiljniji pristup kontroli kvalitete hrane i njenoj zdravstvenoj ispravnosti, po principima HACCP-a. Time se preventivno izbjegavaju svi mogući rizici vezani za zdravlje potrošača", kazala je Nuhbegović i dodala da će nova edukacija za osobe koje žele steći zvanje HACCP menadžera biti organizirana od 18. do 22. februara.

Današnjoj dodjeli certifikata prisustvovao je i ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić koji je istaknuo da je edukacija koju provodi kompanija Bio-Base važna i za poboljšanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane ali i za unapređenje kompletne privrede, što su svojim prisustvom potvrdili i sanitarni inspektori Kantona Sarajevo.