|

Serda: Buduće vlasti trebaju prepoznati važnost razvoja industrijskih zona

Serda: Buduće vlasti trebaju prepoznati važnost razvoja industrijskih zona
0
F
FENA
28.9.2006. u 15:51
0
komentara
0

dijeljenja
Serda: Buduće vlasti trebaju prepoznati važnost razvoja industrijskih zona
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u ovoj godini realizuje 52 projekta iz oblasti poslovnog razvoja, edukacije i standardizacije, zaštite životne sredine, turizma, infrastrukture - istaknuto je danas na sjednici Skupštine SERDA-e u Sarajevu.
Svi projekti realiziraju se u partnerskom odnosu sa osnivačima, odnosno članovima agencije. Skupština je razmatrala izvještaj o poduzetim i izvršenim aktivnostima SERDA-e u prvoj polovini ove godine.

Predstavljena su dva značajna projekta - web portal opština Sarajevske makroregije (SMR)i Studija izvodljivosti u cilju formiranja industrijskih zona.

Web portal sadrži 32 opštinske podstranice i na ekonomičan način prezentira potencijale opština mogućim stranim i domaćim investitorima.

Cilj studije o industrijskim zonama je da se identifikuju potencijalne industrijskie zone na području općina SMR, prijedlog aktivnosti na njihovom uspostavljanju, te sagledavanje potencijalnih efekata industrijskih zona na lokalni i razvoj ove regije.

Eksperti sa Ekonomskog instituta Sarajevo izradili su ovaj dokument strategije lokalnog ekonomskog razvoja. Inicijalni prijedlog 29 općina bio je 59 industrijskih zona što je svedeno na 22 lokacije ovih zona.

-Očekujemo da će buduće vlasti prepoznati industrijske zone kao važan element ekonomskog razvoja, kazao je direktor SERDA-e Ševkija Okerić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.