biznis
0

SERDA: 30 firmi iz poslovnog inkubatora samostalno djeluju na tržištu

FENA
U okviru Poslovnog inkubatora Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) u protekle tri godine djelovalo je više od 60 firmi, od čega je 30 dovoljno ojačalo i samostalno djeluju na tržištu.

Ove godine šest firmi iz Poslovnog inkubatora (PI) dovoljno su ojačale i napustile prostorije inkubatora.

Trenutno je u PI 31 firma od koji se 34 posto bavi novim tehnologijama, 24 posto edukacijom i konsaltingom, 12 posto firmi se bavi građavinarstvom, a devet posto finansijama.

Prema informacijama iz SERDA-e, ukupan broj zaposlenih u ovim firmama je 150, od čega je 70 posto visokoobrazovani stručni kadar .

SERDA je s ciljem podrške i razvoja poduzetništva u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu saradnju AECI i Gradom Barselona, uspostavila prvi Poslovni inkubator na području Sarajevske makroregije ( SMR) u maju 2005. godine.

U Poslovnom inkubatoru smještena su novoosnovana mala poduzeća koja tek počinju poslovati ili su u fazi razvoja, a potrebna im je pomoć u prostoru, infrastrukturi i stručna pomoć kroz savjetodavne, konsultantske te administrativne usluge.

Proces inkubacije u Poslovnom inkubatoru traje tri godine nakon čega poduzetnik izlazi iz inkubatora, a njegovo mjesto zauzima novi poduzetnik-početnik.