Novogodišnji honorari
0

Selma Bajrami zaradila više od Halida Bešlića

Piše: A. Karadža
Pred nastupajuće novogodišnje praznike inspektori Porezne uprave FBiH, na području Federacije BiH izvršili su kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organiziraju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).

Poredeći neke od honorara sa onim prošlogodišnjim, primjetan je pad, pa je tako Selma Bajrami za nastup koji je prijavio Avaz d.o.o dobila 35 za razliku od prošlogodišnjih 40 hiljada maraka.

Ova Nova godina za razliku od Selme Bajrami bolje je počela Halidu Bešliću koji je za nastup u hotelu Evropa dobio 25.000 maraka za razliku od skromnih 18.000 koliko je prošle godine dobio za nastup u restoranu Bazeni.

Poznata sarajevska oaza folka, Bazeni, ove godine znatno je smanjio izdvajanja za proslavu Nove godine, pa je publika mogla uživati u zvucima Dragane Todorović koja je dobila skromnih 5.000 maraka. Ni "čuvena" Aqua pokraj Sarajeva nije bila puno izdašnija, pa je Saša Matić dobio tek 6.700 KM honorara. Ako su organizatori nastupa zaista prijavili istinite honorare, onda bi se Saša Matić mogao zabrinuti za svoju reputaciju kada sazna da je super popularni "Ćuta bend" dobio više novca od njega za nastup u RMU Banovići. Ćuta i ekipa inkasirali su najviše u čitavom Tuzlanskom kantonu, čak 6.388,90 KM. Sigurno je da je bilo zanimljivo cjenkanje između "rudara" i Ćute koje je rezultiralo nimalo okruglom svotom novca.

Hit Coloseum d.o.o. je za nastup grupe Gazde ugovorio honorar u iznosu od 15.481,51 KM, a 11.175,86 KM za nastup grupe Mostar Sevdah. U Termama Ilidža nastupao je Institut sevdaha za čiji nastup je ugovoren honorar od 7.500, KM, a za nastup Enesa Begovića u hotelu Holiday inn honorar od 8.000 KM.

U Srednjobosanskom kantonu, Općina Kiseljak uspjela je pronaći 4.000 KM za nastup Ivana Mikulića i 3.000 KM za grupu Afrodita. Najljepši pramen bivše Jugoslavije, Halid Muslimović dobio je 3.000 maraka za nastup u Night Clubu Hertz. Dovoljno za farbanje tokom čitave 2010. godine.

Omiljeni pjevač forumaša Sarajevo-x.com, Rizo Ruža dobio je 5 hiljada maraka za nastup u hotelu Intercontinental u Zenici, Šaban Šaulić je pjevao za skromnih 4.500 maraka u Bihaću, a Šerif Konjević za 3 hiljade.

U Širokom Brijegu diskoteka Holiwud (nije tipografska greška op.a.) je za nastup Nede Ukraden ugovorila honorar od 5.000 KM, a u Posušju Bard Rok Caffe 3.000 KM za nastup Stoje Popov.

Kontrolama je utvrđeno da su na području Federacije BiH 224 organizatora priredila program povodom novogodišnjih praznika u kojima je učestvovalo 296 izvođača. Visina ugovorenih honorara kretala se od 100 KM do 35.000 KM.

Porezna uprava FBiH naglašava da lica koja učestvuju u zaključivanju ugovora sa nerealnim iznosima autorskih honorara čine više krivičnih djela iz oblasti poreza: lažna porezna isprava, lažna porezna prijava, porezna utaja i zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

U svim tim slučajevima gdje postoji sumnja u nerealne iznose isplaćenih honorara istražni inspektori Porezne uprave FBiH će izvršiti provjere u okviru kojih će pozivati izvođače i organizatore estradnog programa i druge svjedoke i u slučaju potvrđenih sumnji da je počinjeno neko od navednih krivičnih djela obavijestiti nadležno tužilaštvo, naveli su iz Porezne uprave FBiH.