biznis
10

Sedam mogućih problema za Uber ovisnike

Klix.ba
Mnogi postanu Uber ovisnici. Počinje polako, od prijatelja posudite besplatno Uber aplikaciju i prijateljevu šifru i već nakon nekoliko mjeseci postat ćete fascinirani Uberom. Međutim, stvari ponekad mogu krenuti po zlu.

Stvari sa Uberom nekada naprosto znaju krenuti naopako. Jenni Ryall iz Australije napravila je listu od sedam situacija u kojima ćete možda požaliti što ste se toliko navikli na Uber.

10 taksija prolazi pored vas, ali vi čekate Uber

Smrzavate se, obukli ste nešto što nikako ne odgovara godišnjem dobu, a trebate taksi. Mogli biste regularno nazvati taksi i sačekati ga na toplom. Ali ne, vi ste već posvećeni Uberu i nećete izraditi svoga Fabija koji na Uberu ima pet zvjezdica.

Izlazite napolje, smrzavate se, a pored vas prolazi deset regularnih taksija. Fabija i dalje nema. Konačno, 20 minuta poslije Fabio dolazi. Uskačete, smijete se iako kasnite, ali barem niste morali da koristite regularni taksi.

Kad u vaš privatni auto upadne nepoznata osoba

Auto je parkiran uz rub ceste i pijani momak posrće izlazeći iz paba. Tetura, zgrabi kvaku automobila i promumla: "Do grada". Sredovječna žena za volanom nema pojma što se događa.

Njezin muž istjeruje čovjeka van, pita šta on misli da radi, na što on odgovori: "Ja samo pokušavam pronaći svoj Uber".

Zaboravljate plaćati regularni taksi

Jedna od najznačajnijih prednosti Ubera jeste da se ne morate brinuti o plaćanju. Ne dolazite u situaciju da morate roviti po torbi kako biste pronašli novčanik dok vozači iza vas sviraju. No, kada jednom budete prinuđeni koristiti regularni taksi a ne Uber može vam se desiti da jednostavno ustanete i izađete dok vozač viče dozivajući vas da platite.

Loši automobili

Jedna od glavnih deviza Ubera jeste da nema luksuznih automobila. Naravno, na početku to ne primjećujete dok koristite automobile vozača koji su ocijenjeni sa pet zvjezdica.

No, kad se jednom nađete u automobilu s rukama preko nosa bez mogućnosti da otvorite prozor, možda ćete požaliti što ste se navikli na Uber.

Prestajete koristiti aplikacije regularnih taksija

Regularne taksi kompanije također posjeduju aplikacije. Već ste ih koristili i imate izuzetno loša iskustva.

Nakon Ubera čine vam se još gorim. Međutim, u međuvremenu su mnoge kompanije popravile svoje aplikacije. No, vi ih niste isprobali jer ste vjerni Uberu.

Prokletstvo traženje najbrže usluge

Treba vam taksi i odmah otvarate Uber aplikaciju. Trebate sačekati desetak minuta na vožnju, osvježite aplikaciju nakon nekoliko minuta tražeći bolju opciju. Uber nudi čekanje šest minuta, ali vi ste sigurni da ćete sljedeći put dobiti još bolju ponudu. Ponovo osvježite stranicu i Uber vam ponudi čekanje od 12 minuta, a vi već kasnite 20 minuta.

Rast cijena

Kada ste počinjali koristiti Uber bio je izuzetno jeftin. Međutim, na početku su upozoravali da će cijene rasti iz različitih razloga i u različitim uvjetima. Kada se to konačno desi, po pravilu ostanete iznenađeni.