Realizirano 200 projekata
0

Sedam godina postojanja Sarajevske regionalne razvojne agencije

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA u proteklih sedam godina pokrenula je i realizirala oko 200 projekata s ciljem harmoniziranog i dinamičnog ekonomskog razvoja regije i jačanja mehanizama za priključenje BiH u Evropsku uniju.

Kako ističu iz SERDA-e povodom 7. godišnjice djelovanja agencije, svi projekti realizirani su u partnerskom odnosu sa osnivačima, odnosno općinama Sarajevske makroregije (SMR) i međunarodnim organizacijama.

Tokom sedam godina svog djelovanja SERDA je bila promotor, nositelj i koordinator razvojnih aktivnosti. Između ostalog, radila je na razvoju poduzetničke svijesti, aktivnom uključivanju javnog sektora u procese koji stimuliraju ekonomski razvoj, poslovnom povezivanju, kreiranju ugodnog poslovnog ambijenta, mobiliziranju raspoloživih finansijskih resursa za stimuliranje ekonomskog razvoja, privlačenju stranih investicija, očuvanju i zaštiti prirodnih resursa itd.

Prije svega, cilj joj je bio kreirati pozitivno okruženje za podršku postojećim ekonomskim aktivnostima te građanima putem održivog ekonomskog razvoja pružiti kvalitetniji i perspektivniji život.

Iz SERDA-e ističu da će i dalje, kao i prethodnih godina, raditi na ostvarivanju harmoniziranog i dinamičkog ekonomskog razvoja Sarajevske makroregije te djelovati na jačanja mehanizama za priključenje BiH Evropskoj uniji