{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sedam dana koji su potresli svijet"

F
21.9.2008. u 07:00
0
1
"Sedam dana koji su potresli svijet"
0
"Sedam dana koji su potresli svijet"
Foto: Reuters
"Do pakla i nazad", "Sedam dana koji su potresli svijet" – neki su od naslova kojima su londonski listovi u subotu popratili burnu sedmicu na svjetskim berzama.
The Times proteklu dramatičnu sedmicu opisuje kao vožnju "rolerkosterom", dok je Financial Times poredi s uraganom koji je "najmoćniju američku flotu slupao o stijene".

Iako je intervencijom američke vlade u petak izbjegnuta globalna finansijska katastrofa, Financial Times vjeruje da je ovaj korak označio "kraj ere deregulacije".

I Times u svome uredničkom komentaru konstatira da je - usprkos tome što se i sam ovaj list oduvijek zalagao za globalizaciju kao univerzalni ekonomski lijek - epohi neregulirane globalizacije došao kraj; globalizacija kapitala pokazala je svoju opasnu stranu i mnogi sada dovode u pitanje principe slobodnog tržišta.

Nema sumnje da je neophodno preispitati odgovornost upravljača velikih banaka, a vrijeme je i da se sagleda sve zapetljanija mreža novih međusobnih zavisnosti u toku međunarodnog kapitala, zaključuje Times.

I The Independent, koji savjetuje oprez ("još se ne treba opuštati"), piše kako se bez pretjerivanja može reći da se, u finansijskom smislu, svijet iz temelja promijenio tokom protekle sedmice; intervencija vlade u dramatičnoj finansijskoj krizi pokazuje da se slobodnom tržištu ne može vjerovati ili, kako kaže Independentov kolumnist, bolje pokloniti vjeru vladi nego mešetarima slobodnog tržišta.

The Guardian, u nešto optimističnijem tonu, objavljuje: "Nakon kraha rekordan skok, a protuofanziva Gordona Browna počinje"; list piše da će britanski premijer u subotu otpočeti političku borbu da povrati poljuljani ugled (kako među biračima, tako i u vlastitoj stranci) tvrdeći da je odlučno vođstvo njegove vlade pomoglo Britaniji da prebrodi jednu od najburnijih sedmica u finansijskoj historiji.

Ovim su se obistinila predviđanja da bi samo velika kriza mogla pomoći Brownu da ostane na čelu laburističke vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: