Burna sedmica na berzama
0

"Sedam dana koji su potresli svijet"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Do pakla i nazad", "Sedam dana koji su potresli svijet" – neki su od naslova kojima su londonski listovi u subotu popratili burnu sedmicu na svjetskim berzama.

The Times proteklu dramatičnu sedmicu opisuje kao vožnju "rolerkosterom", dok je Financial Times poredi s uraganom koji je "najmoćniju američku flotu slupao o stijene".

Iako je intervencijom američke vlade u petak izbjegnuta globalna finansijska katastrofa, Financial Times vjeruje da je ovaj korak označio "kraj ere deregulacije".

I Times u svome uredničkom komentaru konstatira da je - usprkos tome što se i sam ovaj list oduvijek zalagao za globalizaciju kao univerzalni ekonomski lijek - epohi neregulirane globalizacije došao kraj; globalizacija kapitala pokazala je svoju opasnu stranu i mnogi sada dovode u pitanje principe slobodnog tržišta.

Nema sumnje da je neophodno preispitati odgovornost upravljača velikih banaka, a vrijeme je i da se sagleda sve zapetljanija mreža novih međusobnih zavisnosti u toku međunarodnog kapitala, zaključuje Times.

I The Independent, koji savjetuje oprez ("još se ne treba opuštati"), piše kako se bez pretjerivanja može reći da se, u finansijskom smislu, svijet iz temelja promijenio tokom protekle sedmice; intervencija vlade u dramatičnoj finansijskoj krizi pokazuje da se slobodnom tržištu ne može vjerovati ili, kako kaže Independentov kolumnist, bolje pokloniti vjeru vladi nego mešetarima slobodnog tržišta.

The Guardian, u nešto optimističnijem tonu, objavljuje: "Nakon kraha rekordan skok, a protuofanziva Gordona Browna počinje"; list piše da će britanski premijer u subotu otpočeti političku borbu da povrati poljuljani ugled (kako među biračima, tako i u vlastitoj stranci) tvrdeći da je odlučno vođstvo njegove vlade pomoglo Britaniji da prebrodi jednu od najburnijih sedmica u finansijskoj historiji.

Ovim su se obistinila predviđanja da bi samo velika kriza mogla pomoći Brownu da ostane na čelu laburističke vlade.