biznis
0

Saznajte ko zarađuje najviše novca u Facebooku

Sarajevo-x.com
Sheryl Sandberg
Sheryl Sandberg
Uprkos tome što je Mark Zuckerberg osnivač Facebooka, prošle godine je glavna izvršna menadžerica Sheryl Sandberg zaradila 30,87 miliona dolara, što je čini osobom sa najvećom zaradom u Facebooku.

Po poziciji je Sandberg je odmah iza Zuckerberga i ukoliko i ove godine ostvari istu zaradu bit će žena koja zarađuje najviše na svijetu.

"Od 190 šefova država, devet je žena, u parlamentima širom svijeta 13 posto čine žene, u poslovnom svijetu glavne menadžerske pozicije zauzima 15,16 posto žena, brojke se nisu promijenile od 2002. godine i zapravo idu u pogrešnom pravcu", rekla je Sandberg na konferenciji TED u Washingtonu.

Sandberg je inače završila ekonomiju na Harvardu. Nakon što ju je zapazio Lawrence Summers iz Svjetske banke, njena karijera je krenula uzlaznom putanjom. Kada je počela raditi za Facebook bilo je samo 70 miliona korisnika i kompanija je počela gubiti novac.

Sandberg je prvo radila u Googleu, a zatim ju je Zuckergberg doveo u Facebook. Četri godine nakon što je došla, društvena mreža ima 800 miliona korisnika i njen oglasni prostor je sve skuplji.