Značajan iskorak
4

Saudijska Arabija dala dozvolu: Naftni gigant Aramco izlazi na berzu

E. Lj.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Više od tri godine nakon što je princ Mohammed bin Salman iznio ideju i samo tri sedmice nakon što je plan o pokretanju prodaje dionica naglo odložen, naftni div Saudi Aramco objavio je da namjerava uvestiti svoje dionice na lokalnu berzu u Rijadu.

Ova informacija objavljena je nakon što je Agencija za tržište kapitala odobrila ponudu. Tačan procenat dionica koji će biti ponuđen na berzi bit će poznat nakon što se uradi revizija poslovanja, saopćili su iz ove kompanije. Ipak, najvjerovatnije je da će se dionice moći kupiti početkom decembra, prenosi Bloomberg.

Aramco, najveći je svjetski proizvođač nafte koji proizvodi oko 10 posto nafte na svijetu, prošle godine je s neto prihodom od 111 milijardi dolara ostvario veću zaradu nego bilo koja druga korporacija. Kompanija je ciljala procjenu vrijednosti na dva biliona američkih dolara, što je dva puta više od kompanije Apple, no izvori tvrde da je kraljevstvo spremno prihvatiti procjenu od 1,6 do 1,8 biliona dolara.

Javna prodaja dionica Saudi Aramca ključni je dio ekomonskog plana "Vision 2030" čiji je cilj smanjenje ovisnosti Saudijske Arabije o nafti.

Izlazak "navriednije svjetske kompanije" na berzu odlagan je nekoliko puta, a princ Mohammed bin Salman na kraju želi kotirati s pet posto kompanije. Vjeruju li investitori da Aramco vrijedi dva biliona dolara bit će jasno uskoro, nakon što kompanija objavi cijene dionica.