biznis
0

Saudijci zainteresirani za udio u British Petroleumu

FENA
Neimenovani ulagači iz Saudijske Arabije zainteresirani su za kupovinu udjela u visini od 10 do 15 posto u britanskoj naftnoj kompaniji British Petroleum (BP), pišu danas saudijski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izaslanstvo saudijskih ulagača sprema se otići u London radi izravnih pregovora s BP-om, piše vodeći poslovni dnevnik u Saudijskoj Arabiji al-Ektisadija, prenose svjetske agencije.

List ne navodi izvore na koje se poziva niti imena ulagača, napominjući tek da su neki od članova izaslanstva iz industrije energetike.

Izvještaju je prethodila najava sastanka čelnika BP-a Tonyja Haywarda s ulagačima i dužnosnicima naftne industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)u Abu Dhabiju.

Neimenovani viši dužnosnik iz UAE-a jučer je za Reuters izjavio da se BP obratio državnim stabilizacijskim fondovima kako bi osigurao strateškog ulagača za potencijalnu obranu od neprijateljskog preuzimanja dok rješava višemjesečne teške probleme vezane uz istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu.

Dionicama BP-a prepolovljena je tržišna vrijednost od 20. aprila kada je eksplozija na podmorskim naftnim bušotinama izazvala golemo izlijevanje nafte.

BP se nada prodajom imovine ove godine namaknuti 10 milijardi dolara, u sklopu planova finansiranja 20 milijardi dolara vrijednog fonda, uspostavljenog za potrebe čišćenja zagađenja.