biznis
0

Sastanak u Vladi FBiH o podršci Investicijske banke namjenskoj industriji

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas su s direktorima svih preduzeća namjenske industrije u FBiH razgovarali o podršci ovoj grani u cilju njenog daljnjeg razvoja i izvoza njenih proizvoda na svjetsko tržište pod povoljnijim uvjetima.

Naglašavajući da su programski ciljevi ove vlade vezani za razvoj i povećanje izvoza, federalni premijer je istakao potrebu da se namjenska industrija oporavi i organizira na način koji će je na svjetskom tržištu učiniti sposobnijom i konkurentnijom.

  • U tom će cilju Vlada FBiH i u pripremi budžeta za narednu godinu podržati njen razvoj. Neophodno je da se i segmenti ove industrije organizaciono povežu, te da im se osigura finansijski servis. Investicijska banka FBiH, koja treba da preraste u razvojnu, može biti partner koji će uz Vladu omogućiti povoljniju finansijsku podršku ovoj industriji, naglasio je federalni premijer.

Direktor Investicijske banke FBiH Ramiz Džaferović istaknuo je mogućnosti otvaranja kreditne linije kao podršku za pripremu i izvoz proizvoda namjenske industrije.

Predstavnici namjenske industrije «Zraka», Igmana, Binasa, Unis Ginexa, Pretisa, BNT-a, TRZ Hadžići i Vitezita na ovom su sastanku iznijeli poteškoće u prizvodnji i izvozu. To su između ostalog loša privatizacija, razrušenost pogona, zastarjela tehnologija, nedostatak obrtnih sredstava i neizvršene obaveze prema radnicima.

Sve ovo, umnogome, otežava rad ove industrijske grane koja je uglavnom i danas okrenuta izvozu, a koju ne prati finansijska podrška banaka i države. Bez toga se ne mogu ni ugovarati veliki izvozni poslovi.

Dobro je da su gotovo sve ove fabrike u fazi oporavka i ugovaranja izvoznih poslova, te da njihov ukupan promet i vrijednost izvoza rastu.

Dogovoreno je da ova preduzeća zajedno s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Direkcijom za namjensku industriju sačine programe daljnjeg razvoja u kojem će biti neophodno pronaći rješenja za objedinjavanje određenih segmenata proizvodnje, zajednički nastup i marketing, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.