Vlada FBiH
0

Sastanak s predstavnicima proizvođača mlijeka

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić danas su razgovarali s predstavnicima proizvođača mlijeka u FBiH.

Sastanak je organiziran povodom nezavidnog stanja u ovoj grani poljoprivrede koje je proizvodnju mlijeka dovelo do stagnacije i propadanja.

Predstavnici Asocijacije mljekara istakli su niz problema u nastojanju da održe proizvodnju koja je ugrožena zbog dugog čekanja na isplatu premija i novca za isporučeno mlijeko, prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda i usitnjene i nekonkurentne proizvodnje.

Mljekari su nezadovoljni visinom predviđenih poticaja u ovoj godini od 3,12 posto i zalažu se za njihovo povećanje na šest posto u skladu s usvojenom Strategijom razvoja. Predlažu da se formiraju regionalni centri mljekarske proizvodnje da bi s manje problema plasirali svoje proizvode.

Premijer Branković iskazao je razumijevanje za težak položaj proizvođača mlijeka i obećao je da će im dugovanja za prošlogodišnje poticaje biti uskoro isplaćena.

Veći poticaj od šest posto poljoprivredi će biti moguće osigurati kada se zakonska regulativa uskladi sa Strategijom. Zakonska rješenja već su pripremljena i o njima će Vlada raspravljati na jednoj od narednih sjednica.

"Ovo će za sve biti teška godina pa se zajedno moramo izboriti da poljoprivredu spasimo od propadanja i stagnacije. Već naredne godine planiramo učiniti više na njenom razvoju stimulativnijim budžetskim izdvajanjima za poticaje", pojasnio je federalni premijer, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.