biznis
0

Sastanak radne grupe za poljoprivredu

FENA
Radna grupa za poljoprivredu pri Komisiji za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu održala sastanak o temi «Sporazum CEFTA s posebnim osvrtom na član 23. bis».

Sastanak je organizovan da bi se s nadležnim entitetskim i kantonalnim vlastima razmotrile mogućnosti značajnijeg poticaja poljoprivrednih proizvođača uzimajući u obzir da bh. susjedi to rade u znatno većem obimu - u Srbiji je subvencija 100 eura za hektar obrađene površine, dok je u slučaju Hrvatske to i daleko više.

Predsjedavajući ove radne grupe Jerko Ivanković podsjetio je da BiH posljednjih sedam godina bilježi veliki deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda što je naročito izraženo sa susjednim zemljama.

Primjena Sporazuma o CEFTA-i dodatno liberalizuje tržište, posebno poljoprivrednih proizvoda, tako da bi proizvođači u BiH, prema trenutnim propisima, zapali u još veće teškoće.

Član 23. bis Sporazuma o CEFTA-i omogućava uvođenje posebnih mjera kada dođe do drastičnog poremećaja na tržištu BiH prekomjernim uvozom ili nekim drugim poremećajem.

Član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Šemsudin Mehmedović podsjetio je da je ova komisija na sjednici u ponedjeljak zatražila da Kolegij Predstavničkog doma skine s dnevnog reda sjednice tog zakonodavnog tijela, zakazane za 4. jula, ratifikaciju Sporazuma o CEFTA-i dok se ne dobiju dodatne informacije od Vijeća ministara i eksperata koji su pravili ugovor o CEFTA-i.

"Nadam se da će već na narednoj sjednici Predstavničkog doma koja bi mogla biti održana do kraja jula ovaj sporazum naći svoje mjesto.", kazao je Mehmedović novinarima.

"Naš je cilj da ne stvorimo vakuum prostor, nego da stupanjem na snagu CEFTA-e stupe i mjere koje u biti zadržavaju carinu na određene poljoprivredne proizvode.", izjavio je Ivanković.