biznis
0

Sastanak o necarinskim barijerama u oblasti vanjske trgovine

FENA
Naši susjedi kao i druge zemlje regije uspješno koriste unutrašnje slabosti BiH kako bi profitirali u vanjskotrgovinskoj razmjeni u okviru CEFTA-e i drugih ugovora o slobodnoj trgovini, rečeno je na današnjem sastanku u Privrednoj komori Federacije BiH na kojem se razgovaralo o necarinskim barijerama u oblasti vanjske trgovine.

Privrednici su predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iznijeli probleme s kojima se susreću pri plasmanu svojih roba na strana tržišta.

Po riječima šefa Odsjeka za vanjskotrgovinsku politiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Envera Muratovića, BiH zbog nedovoljno razvijenih institucija te podijeljene nadležnosti između entiteta i države u ovoj oblasti ne može "parirati“ svojim susjedima.

"Hrvatska i Srbija vrlo brzi promijene određeni pravilnik i prave smetnju našoj robi, ako ocijene da u određenom trenutku trebaju osigurati veći plasman robe njihovih proizvođača na njihovo tržište“, istaknuo je Muratović.

Upravo se to ovih dana događa s bh. izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda na hrvatsko tržište.

S druge strane, BiH nema efikasne sisteme u oblasti veterinarstva, u fitosanitarnoj i oblasti sigurnosti hrane, kada je u pitanju poljoprivredna i prehrambena industrija, odnosno nema izrađenu tehničku legislativu kada je u pitanju industrija, zbog čega ne može u odrađenom trenutku i u kratkom roku zaštiti domaće proizvođače.

Jedino rješenje ovoga problema je razvoj domaćih institucija, smatra Muratović, kako bi bh. privrednici mogli proizvoditi robu po zahtjevima svjetskog tržišta i u skladu s važećim ugovorima o slobodnoj trgovini.