biznis
0

Sastanak ministra Puhalca i pakistanskog ministra poljoprivrede Sikandara Hayata Khana

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac i zamjenik ministra Vilim Primorac razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Pakistana Sikandarom Hayatom Khanom, generalnim direktorom Nacionalne kancelarije za antikorupcijske aktivnosti Qasimaom Qurcshiaom i članovima pakistanske delegacije.

Povod ovom sastanku je razmjena informacija u oblasti poljoprivrede u obje zemlje i mjere unapređenja, saopćeno je iz kabineta ministra Puhalca.

Puhalac je informirao pakistansku delegaciju o stanju poljoprivredne oblasti u BiH rekavši da udio GDP u poljoprivredi iznosi 12 posto, da je broj zaposlenih 24 posto, a 46-60 posto stanovništva indirektno je vezano za poljoprivredu.

Naglasio je da je proizvodnja voća, povrća i žitarica zajedno sa stočarstvom jedan od najbitnijih segmenata u ovom sektoru.

Puhalac je istaknuo značaj poljoprivrednog sektora rekavši da je poljoprivreda jedna od ključnih djelatnosti ruralnog područja i veoma bitan faktor za smanjenje siromaštva.

Pakistanski ministar je naglasio da je poljoprivreda bitan segment razvojne politike Pakistana. Glavna područja na koja se fokusira poljoprivredna politika su: sigurnost hrane, povećanje produktivnosti i profitabilnosti proizvodnje.

Obostrano je zaključeno da je potrebno intezivno raditi na poboljšanju uvjeta za robnu razmjenu između ove dvije prijateljske zemlje.