{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak delegacija Saveza samostalnih sindikata BiH i MMF-a

F
12.5.2010. u 16:06
0
0
Sastanak delegacija Saveza samostalnih sindikata BiH i MMF-a
0
Sastanak delegacija Saveza samostalnih sindikata BiH i MMF-a
Ismet Bajramović
Delegacija Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) predvođena predsjednikom Ismetom Bajramovićem sastala se danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Na početku sastanka predstavljen je ukupan ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Poseban osvrt dat je na stand-by aranžman koji je Bosna i Hercegovina potpisala s MMF-om, kao i na Zakon o plaćama u FBiH.

Šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Costas Christou i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc izrazili su razočaranje nepostojanjem direktnih pregovora između Vlade Federacije BiH i predstavnika sindikata o elementima iz stand-by aranžmana, posebno o zakonima čije će usvajanje direktno utjecati na radnike u Federaciji BiH.

Naglašeno je neophodnim da Vlada FBiH ispoštuje elemente iz pisma namjere upućenog MMF-u u kome je navedeno da se nijedan zakon neće usvojiti bez prethodnih pregovora sa sindikatima.

Predstavnici MMF-a izrazili su zadovoljstvo što sindikati prate dešavanja na ekonomskom polju u BiH i što se žele aktivno uključiti u rješavanje gorućih problema.

U drugom dijelu današnjeg sastanka predstavnici SSSBiH razgovarali su s Halidom Abdu-l-Kadirom (Khaled Abdelkader), ekonomistom iz Evropskog odjela MMF-a u Washingtonu.

Razgovor se odnosio na tržište rada, posebno dio koji se odnosi na zapošljavanje, plaće i reforme neophodne za unapređenje tržišta rada.

Abdu-l-Kadir je istaknuo da se MMF ne bavi direktno tržištima rada zemalja članica te institucije, ali da ih je ukupna makroekonomska situacija u Bosni i Hercegovini navela da se aktivno pozabave i tim pitanjem.

Predstavnici SSSBiH su naglasili da najveći problem na tržištu rada u BiH leži u nezaposlenosti i nepostojanju zakona o inspekciji rada.

Istaknut je i stav Sindikata da ne prihvata zvanični podatak Agencije za zapošljavanje BiH o postojanju 24,1posto nezaposlenih u BiH.

Taj postotak je, rečeno je, mnogo viši i iznosi 42,6 posto, jer Sindikat zaposlenom osobom smatra samo one osobe koje su zvanično prijavljene i za koje poslodavci uplaćuju sve zakonom propisane obaveze.

Krajnje je neodogovorno ubrajati osobe koje rade u sivoj ekonomiji u zaposlene i na taj način revidirati zvaničnu statistiku, naglašeno je.

Dogovoren je sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i tokom njihovih narednih misija u našoj zemlji, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: