biznis
0

SASE: Mehanizam ponude i tražnje osnovni regulator ekonomskih odnosa na tržištu

FENA
Povodom izjava pojedinih vladinih dužnosnika i menadžera kompanija čije dionice su uvrštene na Sarajevsku berzu, o njihovim vrijednostima, Berza iznosi stav da je "mehanizam ponude i tražnje osnovni regulator ekonomskih odnosa u tržišnim ekonomijama uključujući i odnose na tržištu kapitala".

Ne postoji objektivniji mehanizam utvrđivanja cijene vrijednosnih papira od samog tržišta. SASE kao organizovano tržište vrijednosnim papirima u Federaciji BiH je mjesto na kome investitori ostvaruju svoje planove i spremni su da izdvoje novac za njihovu realizaciju. Iznesene ocjene o vrijednosti dionica nekih kompanija (primjer Bosnalijek) Berza smatra nedostatkom iskustva pojedinaca u odnosu na tržište kapitala. Stjecanje povjerenja investitora je dugoročan i mukotrpan posao za sve institucija tržišta kapitala, saopćeno je iz SASE.

Obzirom na izneseno, kao i na senzitivnost tržišta kapitala, Sarajevska berza ukazuje na neophodnost dalje edukacije kako svih učesnika tržišta kapitala tako i onih koji na bilo koji način dolaze u dodir sa njim.