{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Novi režim izvoza iz BiH u Tursku prolongiran do 1. jula

F
FENA
20.4.2018. u 14:46
9
1
Šarović: Novi režim izvoza iz BiH u Tursku prolongiran do 1. jula
9
Šarović: Novi režim izvoza iz BiH u Tursku prolongiran do 1. jula
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović postigao je dogovor s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa, prolongira do 1. jula.
Dogovoreno je i da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražit će se najefikasniji načini za primjenu odluke, koji neće ometati dalju trgovinu, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U cilju zaštite domaćih privrednika i definiranja daljih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Koçom, koji je ministra Šarovića informirao o pismu ministra Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke, i opredjeljenju da se saradnja s BiH i dalje uspješno nastavi.

Ministar Šarović je danas, s delegacijom Ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: