|

Šarović: Nove sankcije Energetske zajednice dodatno će unazaditi BiH

Šarović: Nove sankcije Energetske zajednice dodatno će unazaditi BiH
10
Piše: Adisa Herco
5.12.2017. u 18:36
86
komentara
10

dijeljenja
Šarović: Nove sankcije Energetske zajednice dodatno će unazaditi BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko BiH ne želi nove sankcije Energetske zajednice za deset dana moraju biti usvojeni zakoni iz oblasti energetike, a državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović poručuje da će eventualne sankcije dodatno unazaditi BiH.
Upravo je Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn zamjerio našim vlastima na neusvajanju bitnih strategija, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH obećao je njihovo usvajanje u narednih nekoliko dana. Iz državnog ministarastva trgovine i ekonomskih odnosa kažu da je dobro što je Hahn dao podršku ovim staregijama i ukazao na njihov značaj.

"Komesar Hahn je tokom jučerašnje posjete na sastancima u Vijeću ministara i liderima stranaka govorio o potrebi usvajanja strateških dokumenata koji mogu da donesu samo korist cijeloj zemlji, posebno apostrofirajući ruralni razvoj i energetiku. To je ponovio i na konferenciji za medije direktno potvrđujući ono o čemu sam govorio proteklih dana", kazao je Šarović.

U Prištini će 14. decembra biti će održana ministarska konferencija o energetici kojoj će prisustvovati državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Osim sankcija koje prijete našoj zemlji, a mogle bi biti iskazane na ministarskoj konferenciji, te zakone potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i kako BiH ne bi ostala bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i kroz IPA fondove.

Ukoliko žele novac iz IPA fondova Vlade RS-a i FBiH i nadležna ministarstva moraju biti složni, jer bez jedinstvenog stava nema ni strategije. Energetska zajednica je najavila da će neusvajanje Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH "zaboljeti entitete" te da će zbog nepoštovanja obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici direktno koštati građane i energetski sektor koji gubi nekoliko desetina miliona eura grant sredstava i povoljnih kredita.

"Nove sankcije značile bi korak unazad", kazao je Šarović.

Inače BiH je prva zemlja kojoj su prije tri godine uvedene prve sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...