Mali napredak
11

Šarović: BiH ne posvećuje dovoljno pažnje malim i srednjim preduzećima

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je najavio da će biti objavljen indeks politika za mala i srednja preduzeća u zemljama zapadnog Balkana, poručivši da se u Bosni i Hercegovini posvećuje nedovoljno pažnje sektoru koji zapošljava 64 posto radne snage.

"Praćenje indeksa politika za mala i srednja preduzeća bit će upriličeno već peti put zaredom. To radi Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj i neke druge institucije. Prate se rad, razvoj i reforme koje zemlje čine. Posljednji izvještaj bio je 2016. godine", kazao je Šarović.

Napomenuo je da je u BiH od 2016. godine učinjen značajan napredak, ali da je mnogo stvari koje stoje pred nama.

"Mala i srednja preduzeća čine 99 posto kompanija u BiH. Oni zapošljavaju dvije trećine radne snage (64 posto) i daju najveći dio bruto domaćeg proizvoda. Zbog toga nedovoljno pažnje posvećujemo ovom sektoru", istakao je Šarović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Poručio je da u okviru ovog sektora najveći dio čine trgovina, usluge i srodne djelatnosti, odnosno više od 50 posto.

"Jednu četvrtinu čini metalska industrija. Ostalo ide na poljoprivredu i druge sektore. RIječ je o malim porodičnim biznisima", kazao je Šarović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podsjetio je da se napredak posebno odnosi na veću zastupljenost IT-ja, ali i na reforme zakonodavstva i bankarskog sistema.

"Pred nama je veliki izazov u naredne tri godine, jer smo usvojili Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća od 2017. do 2022. godine. Pomagat će nam EBRD sa svojim grant sredsvima, kao i Evropska komisija", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, korisnici bespovratnih sredstava bit će, uz ostale institucije, privredne komore Federacije BiH i Republike Srpske.