Francuska
0

Sarkozy namjerava pomoći evropskoj automobilskoj industriji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy namjerava predložiti reviziju pravila EU-a o državnoj pomoći kako bi se omogućilo automobiliskoj industriji povoljnije kreditiranje za proizvodnju ekološki prihvatljivijih vozila.

Sarkozy je to najavio prošle sedmice na pariškom sajmu automobila, ustvrdivši da je to u skladu s energetsko-klimatskim paketom na čijem donošenju rade tijela Evropske unije.

"Evropska unija treba fleksibilnija pravila o državnoj pomoći kako bi postigla svoje ciljeve iz klimatsko-energetskog paketa, to jest smanjivanje emisije stakleničkih plinova i poticaj upotrebi obnovljive energije", rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik želi da se i evropski proizvođači izjednače s američkim, nakon što je američki Kongres odobrio paket od 25 milijardi eura za kreditiranje po privilegiranim kamatama svojih proizvođača automobila Forda, General Motorsa i Chryslera.

"Ne želim da Evropa živi u okviru koji nam ne dopušta da pomognemo našim proizvođačima da izvrše tehnološku obnovu. Mislim da smo naivni i mislim da to traje predugo", rekao je Sarkozy.

Francuska je već obećala 400 miliona eura pomoći u sljedeće četiri godine svojim proizvođačima za razvoj ekološki prihvatljivijih automobila.

Na tragu Sarkozyevog prijedloga jest i zahtjev udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), koja traži 40 milijardi eura pomoći za razvoj novih tehnologija.

ACEA je također zatražila poticaj za uklanjanja s cesta vozila starijih od osam godina tokom razdoblja od 36 mjeseci, kako bi se na taj način potaknula obnova voznog parka.