Vogošća
0

Šarić obišao pogone Volkswagena

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić posjetio je danas "Volkswagen Sarajevo“ d.o.o u Vogošći i obišao pogone u kojima se proizvode dijelovi za vozila koja se izvoze u tvornice koncerna širom Evrope.

Domaćini su upoznali ministra s dosadašnjim uspjesima i poslovnim rezultatima preduzeća.

"Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, došlo je do promjene strateškog usmjerenja poslovanja 'Volkswagena', a to znači da mi želimo nastaviti ulaganje u proizvodne kapacitete i otvarati nova radna mjesta.

Planiramo da do 2009. godine proširimo proizvodnju visokozahtjevnih komponenti za automobile te da ispitamo kakve su nam mogućnosti za realizaciju proizvodnje jednog od automobila marke VW“, naglasio je tehnički direktor "Volkswagena Sarajevo" Uwe Bischoff.

Novoosnovano preduzeće "Volkswagen Sarajevo" d.o.o. počelo je montažu vozila i proizvodnju dijelova u augustu 1998.godine.

U oktobru 2001. preduzeću Volkswagen AG s udjelom od 58 posto priključio se "Prevent Sarajevo" d.o.o. učešćem od 42 posto.

Danas ova firma proizvodi oko 5.000 vozila namijenjenih za bh. tržište, a do kraja ove godine upošljavat će oko 400 radnika.

Uwe Bischoff je iskoristio posjetu ministra i zatražio pomoć vezanu za uknjižavanja u katastar određenih parcela, kao i obećanje da će ovom preduzeću i ubuduće biti obezbijeđeno adekvatno snabdijevanje energijom od preduzeća Bags Energotehnika, neophodnom za njegovu proizvodnju.

Šarić je obećao konkretnu pomoć Ministarstva privrede i Vlade Kantona Sarajevo.

"Nama je u interesu da imamo što više ovakvih preduzeća, odnosno stranih investitora jer to prije svega pokazuje kako se bez obzira na sve isplati ulagati u naš grad, a samim tim i u Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Šarić, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.