biznis
0

"Šarenilo” inflacije u EU

FENA
Godišnja inflacija u 25 zemalja članica Evropske unije ostala je u julu na 2,4 posto, odnosno na istom nivou kao i u prethodna dva mjeseca, dok je u zoni jedinstvene valute, u kojoj je 12 članica EU, pala na 2,4 posto, s 2,5 procenata u junu i maju, kada je bila na godišnjem maksimumu.

Sudeći prema podacima statističke agencije EU, Eurostat, inflacija u "eurolendu" je još znatno iznad maksimalne stope od dva procenta koju je projektovala Evropska centralna banka (ECB), pa se može očekivati da će, ako inflatorni pritisci potraju, ECB nastaviti da pooštrava monetarnu politiku u odnosu na sadašnji nivo ključne kamate od tri posto.

Eurostat je u saopćenju kazao da su visoke cijene benzina na pumpama i gasa za grijanje najviše utjecale na rast inflacije, dok su niže cijene telekomunikacionih usluga i odjeće imale umirujuće djelovanje.

Po visini godišnje inflacije u EU prednjače novoprimljene članice u jakoj ekonomskoj ekspanziji - Letonija sa 6,9 odsto, Slovačka s pet posto, Estonija s 4,5 posto i Litvanija s 4,4 procenta.

Inflacija u Poljskoj, u uvjetima visoke stope nezaposlenosti i slabog rasta, pala je na 1,4 posto, s 1,5 posto godišnje u junu, a u Sloveniji, koja će se iduće godine priključiti zoni eura kao 13. članica, na 1,9 posto, s tri procenta u junu.

U "eurolendu", najnižu godišnju stopu inflacije u julu imala je Finska - 1,4 posto, a najvišu Španija - četiri procenta.

Julska inflacija u Njemačkoj, posmatrano na godišnjem nivou, blago je povišena na 2,1 posto, u Francuskoj je ostala stabilna na 2,2 procenta, a u Italiji je nešto opala, na 2,3 posto, naveo je Eurostat, prenose agencije.