Uspješna Bosanka
278

Sarajka Sanja Lopar izbacila šestu liniju cigara

R. D.
Sarajka Sanja Lopar već deceniju i po proizvodi cigare, a ovih dana na tržište lansira svoju šestu liniju - cigaru Torpedo. Jedina žena u Evropi koja se bavi ovim "muškim" poslom za naš portal govori kako je nastao Torpedo.

U svoju kolekciju ona je već bila posložila pet cigara - Toro, Robusto, Wide Churchill, Corona i Petite Corona, sve vrhunskog kvaliteta. Sada na sve to dolazi šesta cigara koju je namijenila prvenstveno Istri, ali i Kvarneru koji su je inspirisali da izradi jednu laganu, lepršavu cigaru punu moćnih okusa te crvene istarske zemlje i niskog rastinja, šume, mora, tartufa, ali i jedne historijske činjenice da je u Rijeci izgrađen prvi torpedo u svijetu.

Sanja Lopar
Sanja Lopar

"Baš ta šesta cigara je modela Torpedo pod imenom Terra Rossa. Ovaj put sam za Terra Rossu izabrala wrapper Habana 2000 café con leche, a ne maduro koji tradicionalno koristim. Bio je to pun pogodak na neviđeno", kaže Sanja za Klix.ba te navodi kako je interesantno da je ovu cigaru napravila u doba korone bez ijednog prethodno testiranog uzorka!?

Blender koji je radio na strukturi cigare dobio je Sanjine pisane instrukcije o aromama i listovima koje ona želi u novoj full body cigari.

"Nisam očekivala da će mi u fabrici 'iz prve' uspjeti izvući ono što sam priželjkivala i zacrtala u svojoj glavi, ali poznaju me dobro, i znajući da sam komplikovana jer sam perfekcionista igrali su na sigurno. Dakle, bio je to pun pogodak. Prve instrukcije sam im poslala u martu 2020 godine, a cigara je u Ženevu stigla u januaru 2021. godine. Dakle, ipak su na njoj radili skoro 10 mjeseci. Rezultat je bio savršen. Vrlo sam ponosna jer sam je napravila u gotovo nemogućim uslovima zbog koronavirusa. Sada radim na njenom ringu koji se radi u Sarajevu. Ring Terra Rosse ce biti u bež boji s bakrenim logom", kazala je.

Kaže da će ovo biti vrlo elegantna cigara, da je izvukla samo 200 komada za prvi put, pa kad sve završi, ide veća narudžba.

"Kako posljednje tri godine živim u Istri, odlučila sam centralizirati sve što 'oblači' cigaru i što je potrebno cigari - ring, kutije, prospekte, igle za držanje cigare, jer se moje zaista degustiraju do posljednjeg milimetra pa ta igla to i omogućava. Pravimo čitav branding koji želim centralizirati u Sarajevu. Bliže mi je i mogu lakše kontrolirati nego u Nikaragvi koja mi je predaleko, a izložena je uraganima. Ovako, iz Istre mi je jednostavno doći i u Ženevu i u Sarajevo, a ne maltretirati se po aerodromima i avionima do Nikaragve, posebno danas u pandemiji", kaže nam Lopar.

Na pitanje gdje se cigare prodaju i izvoze Sanja kaže kako izvozi u Švicarsku, Francusku, Monako i Hrvatsku, a u razgovorima je i s dva potencijalna uvoznika, jednim za BiH, a drugim za Makedoniju.

"U tim zemljama cigare ćete naći isključivo na elitnim, luksuznim i ekskluzivnim mjestima. Kako cigare radim u strogo limitiranim serijama, proizvedem ih malo i nisu baš lako dostupne. Zaista su postale prestiž, inače imam privatnu klijentelu po cijelom svijetu od Amerike do Australije", kaže nam na kraju jedina žena u Evropi koja kreira i proizvodi cigare.

Sanju Lopar je pred Novu godinu kontaktirala Gordana Nikolić, dekanesa Visoke škole PAR iz Rijeke, prve privatne visokoobrazovne institucije u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj djeluje i Gastro akademija, te joj predložila da počne predavanja i edukaciju o cigarama njihovim polaznicima, među kojima su i hotelijeri, rertorateri, vlasnici kafića i barova, koktel somelijeri, vinski somelijeri...

"Naravno da sam to s velikim zadovoljstvom prihvatila i bit će mi čast da budem i prvi predavač u Hrvatskoj u ovom polju u kojem dosta superiorno vladam. Vrlo je teško doći do proizvođača cigara, svii su vam u Centralnoj i Južnoj Americi, a eto, ja sam im nadohvat ruke, tako da je zadovoljstvo obostrano. PAR će biti prva visokoobrazovna institucija koja će početi predavanja o cigari i crnom duhanu i smatram da je ta edukacija danas vrlo bitna", kaže ona.

Sanja nam kaže i kako je ambasadorica Fidelio odijela po mjeri, koja se šiju u Rijeci u Gentlemen’s Shopu, a kreator Italijan Andrea Terzi vodi računa o svakom detalju sakoa i odijela.

"I tu, u Gentlemen’s Shopu bila sam, pored Ines Matić Matešković, Gordane Nikolić i Anje Zambeli Čolak, prva žena kojoj su sašili žensko odijelo po mjeri. Pored toga, s još nekoliko mladih i vrlo uspješnih ljudi iz Rijeke obilježila sam projekt Eudaimonija 2020, koji je postao jedan pravi kvalitetni pokret predivnih životnih manira koji je, prema Sokratovom etičkom i filozofskom pristupu načinu života, zaista neiscrpna tema", zaključila je Sanja Lopar.