Radovi nisu stali
268

Sarajevski aerodrom zatvoren, ali itekako "živ": Pripremljen teren za veliki natkrov koji će krasiti ulaz

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
I dok je koronavirus zaustavio dobar segment svakodnevnog života, uključujući putovanja, pa i ona zračna, sarajevski aerodrom je zapravo itekako živ. Naime, ovih dana u punom su zahvatu pripremni radovi za jedan od zanimljivijih promjena koje ga čekaju.

S obzirom da je u toku rekonstrukcija aerodroma koja podrazumijeva širenje terminala gradnjom objekta koji je u gabaritima dovršen i koji već danas dominira kompleksom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zamalo pa da se zaboravlja da će prilaz ovom važnom objektu biti ukrašen monolitnim natkrovom čime će se osigurati bjeg od atmosferskih utjecaja svakom putniku koji bude dolazio i odlazio.

U prethodnim danima prilaz aerodromu je u potpunosti uklonjen kako bi se pripremila drenaža i temelji za stubove koji će nositi konstrukciju velikog krova. Prilaz je nakon iskopavanja vraćen na prvobitni "nivo", a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je pripremanje površine za asfaltiranje.

Također, pored proširenja terminala i promjene opisa podkrovom, rekonstrukciju očekuje i kontrolni toranj. Kako je ranije objašnjeno, rekonstrukcija kontrolnog tornja donijet će bolje radne uslova za zaposlenike Jedinice prilazne i aerodromske kontrole leta Sarajevo, a time i poboljšanje pruženih usluga i sigurnosti zračnog prometa.

Podsjetimo da su radovi na sarajevskom aerodromu počeli davno, još 2018. godine i da je do isteka roka ostalo nekoliko mjeseci s obzirom da je jesen 2020. označena kao period okončanja radova. Projekt proširenja Terminala B košta oko 31 milion konvertibilnih maraka.