biznis
0

Sarajevska pivara obilježila 140. godišnjicu rada

NINA
Uz 140. godišnjicu rada Sarajevska pivara pustila je u srijedu uvečer nove proizvodne pogone kao što je kuhaona, punionica za pivo i gazirane sokove, te svoju pivnicu HS.

Kako je prilikom svečanosti, organizovanoj tom prilikom za mnogobrojne goste iz političkog i javnog života, kazao predsjednik Nadzornog odbora Pivare Hilmo Selimović, bez pravne države nemoguće je praviti velike iskorake u državi i društvu.

«Pravna država nisu pravnici i inspektori, pravna država danas je ponajviše funkcionalno i neometano jedinstveno tržište BiH koje nemamo. Poljoprivredna recesija bit će neizbježna ako ostanu visoke kamatne stope i neizgrađena demokratska institucija slobodnog tržišta.

Budemo li nekontrolirano uvozili subvencionirane prehrambene proizvode u našu siromašnu zemlju, koja još nije u stanju odgovoriti istim takvim mjerama, naše teškoće bit će nesagledive, a državni proračuni prazniji», kazao je Selimović.

Kako je rečeno prilikom otvaranja novih pogona, na ovaj način 50 osoba je dobilo zaposlenje. Selimović je naglasio kako su budući planovi tog poduzeća koje drži primat u domaćoj proizvodnji piva u BiH, da djelatnost prošire i u prehrambenoj industriji.

»Preuzimanjem prehrambene industrije 'Sprind', sudjelovanjem u razvoju drugih preduzeća i banaka postat ćemo jedan od najvažnijih nositelja razvoja prehrambene industrije. Naš motiv nije samo ostvarivanje profita preko dobrih ulaganja u državne projekte nego i da poticajem individualne poljoprivredne proizvodnje i organizovanjem 6.000 kooperanata učinimo da siromaštvo bude manje, zaposlenost veća, a prosperitetna BiH izvjesnija», rekao je Selimović.

Prema podacima iz državne Vanjskotrgovinske komore, iz BiH je u prošloj godini izvezeno negdje oko milion i pol litara piva u vrijednosti od 1,125 miliona KM. Od toga se najviše izvezlo u Hrvatsku, te u Jugoslaviju i Sloveniju.

U isto vrijeme, BiH je uvezla preko 81 milion litara piva u vrijednosti od skoro 71 miliona KM. Najviše se uvozilo od Slovenaca, Hrvata i Jugoslavena. U poredbi s godinom ranije vidljivo je da se izvoz, odnosno uvoz, piva u BiH u prošloj godini nije puno promijenio.

U 2002. uvezlo se skoro 80 miliona litara piva za koje je potrošeno nešto više od 72 miliona KM. Strancima je prodano 1,5 milion litara piva domaće proizvodnje za koje je naplaćeno skoro milion i pol KM.