{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska berza pozdravila odluku Vlade FBiH

F
16.4.2010. u 13:20
0
0
Sarajevska berza pozdravila odluku Vlade FBiH
0
Sarajevska berza pozdravila odluku Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH je na 139. sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, saopćeno je danas iz Sarajevske berze.
Značaj tog prijedloga zakona leži u tome što se i nižim nivoima vlasti - kantonima, gradovima i općinama, kao i javnim preduzećima, omogućava zaduživanje putem emisije vrijednosnih papira, što već odavno predstavlja praksu u okruženju i svijetu.

Sarajevska berza pozdravila je tu odluku Vlade FBiH, uz nadu da će izmjene i dopune Zakona bez nepotrebnog odgađanja proći parlamentarnu proceduru.

To su ocijenili posebno bitnim, jer postoji već određeni broj općina u FBiH koje žele da emituju obveznice te da na taj način povoljnije dođu do finansijskih sredstava potrebnih za razvoj lokalne zajednice.

Municipalne obveznice predstavljaju u svijetu vrlo tražen instrument za investiranje, prije svega zbog njihove sigurnosti, budući da općina svojim fiskalnim prihodima garantuje za isplatu duga i kamata.

Iz Sarajevske berze podsjećaju da atraktivnost tog finansijskog instrumenta, kao i drugih državnih dužničkih papira, Vlada FBiH može osigurati stimulativnim poreznim olakšicama za prvobitne kupce obveznica, što je također praksa u razvijenom svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: