biznis
0

Sarajevo: Poslovni forum bh. i slovačkih privrednika

FENA
Agencija za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH danas je u Sarajevu organizovala Poslovni forum bh. i slovačkih privrednika.

Predstavnici 20 značajnih slovačkih kompanija iz oblasti građevinarstva, metalske i autoindustrije, mašinske i papirne, te industrije ambalaže i plastike o mogućnostima saradnje razgovarali su s predstavnicima 27 bh. kompanija.

U obraćanju privrednicima, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i premijer Republike Slovačke Robert Fico istakli su da su dobri prijateljski odnosi dviju zemalja garancija da se i u oblasti ekonomije može postići napredak. Iskazali su uvjerenje da će danas potpisani sporazumi o ekonomskoj saradnji i o unapređenju i zaštiti investicija doprinijeti intenziviranju ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno u smislu povećanja trgovinske razmjene, investiranja, te stvaranja zajedničkih kompanija.

Špirić je kazao da postoje dobri primjeri saradnje slovačkih kompanija u BiH, na bazi koje će se razvijati daljnja saradnja, te izrazio spremnost da se učini sve što je potrebno da bi se ljudi iz biznisa oslobodili administrativnih barijera.

Slovački premijer Fico je izrazio očekivanje da će susret bh. i slovačkih privrednika rezultirati tješnjom saradnjom u ovoj oblasti, navodeći da postoji značajna zainteresiranost slovačkih firmi i biznismena za saradnju s bh. poslovnim ljudima.

Slovačka je značajan vanjskotrgovinski partner BiH, i prema tendencijama u protekle dvije godine, među prvih 20 prema obimu trgovinske razmjene.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić kazao je da je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja dosegla 100 miliona eura, od čega se oko 40 posto odnosi na električnu energiju, a značajan udio imaju i autodijelovi. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 36 posto.

Lovrić je izdvojio da sektori drvne industrije, metalske, posebno proizvodnja autodijelova imaju dobre šanse za značajniji iskorak na slovačkom tržištu.

Strana ulaganja iz Slovačke u BiH od maja 1994. do kraja prošle godine iznosila su 21 milion eura, kazala je pomoćnica direktora Agencije za promociju stranih investicija Slavica Korica.

O privrednim potencijalima Slovačke i mogućnostima saradnje s bh. firmama govorio je trgovinski savjetnik Ambasade Slovačke u Hrvatskoj Marijan Zahora. Jedan od najvećih uspjeha, prema njegovim riječima, Slovačka je ostvarila u stranim investicijama i stvaranju poduzetničkog okruženja.

Obim trgovinske razmjene BiH i Slovačke se povećava iz godine u godinu, a kontinuirano se radi na poboljšanju privrednih odnosa dviju zemalja.