Sarajevski aerodrom
681

Sarajevo ponovo povezano s Budimpeštom: Sutra prvi let kompanije Wizz Air

Piše: E. S. H.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Inauguralni Wizz Airov avion iz Budimpešte sletjet će sutra na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 8:55 sati. Polijetanje prema Budimpešti je planirano za 9:35 sati. Ovo će biti prvi let niskobudžetne kompanije Wizz Air sa Sarajevskog aerodroma.

Sarajevo je do prije pet godina bilo povezano s Budimpeštom aviolinijom kompanije Malév Hungarian Airlines koja je bila glavna mađarska aviokompanija. U februaru 2012. godine objavljen je bankrot ove kompanije, čime je i ukinuta direktna veza mađarskog s glavnim gradom BiH.

Avioni Wizz Aira će letjeti dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom. Dolaskom u ghlavni grad mađarske, putnicima iz naše zemlje biti će dostupne i druge linije, tačnije 61 linija ove kompanije koje povezuju 29 zemalja.

Kako nam je kazala Sanja Bagarić-Arnaut iz press službe aerodroma, prema preliminarnim i neslužbenim podacima interes je izuzetno veliki te je prvih nekoliko letova već potpuno popunjeno.

"Naše osoblje također redovno prati web stranicu ove aviokompanije i pretragom datuma u narednom, srednjoročnom, periodu može se zaključiti da je takav trend u stalnom porastu", kazala je Bagarić-Arnaut.

Dodala je da će nova linija do Budimpešte, koja je i jedina aviolinija između ovih dviju zemalja, podstaći ne samo dvosmjerna turistička kretanja, već će također uspostaviti jaku i važnu vezu za trgovinsku i poslovnu razmjenu.

Konačno, ne samo da će naši građani moći posjetiti lijepu Budimpeštu, poznatu po svojoj kuhinji, brilijantnoj arhitekturi i bogatoj historiji, već će imati priliku iz Budimpešte, koja je centar Wizz Airovih operacija, nastaviti putovanje na sve druge Wizz Airove destinacije.

Bagarić je napomenula i da putnici već sada mogu rezervisati karte direktno na web stranici Wizz Aira, na www.wizzair.com ili preko kompanije Centrotours koja je potpisala partnerski ugovor s ovom aviokompanijom.

Cijene počinju od 39,99 KM u jednom pravcu, a varirat će ovisno o broju slobodnih mjesta i datuma putovanja.

Na pitanje da li već ima naznaka da bi se mogle uskoro uvesti i nove destinacije, Bagarić nam je kazala da to prevashodno zavisi od interesa ove aviokompanije, ali da očekuju da će se Wizz Air, nakon pozitivnog iskustva s linijom Sarajevo-Budimpešta, vjerovatno odlučiti i za neke druge linije sa Sarajevskog aerodroma.

"Svaka aviokompanija radi i sama svoju komercijalnu analizu tržišta i opravdanost uvođenja linije. Ono što mi radimo je da dajemo poticaje za uvođenje novih destinacija, poticaje na bazi broja prevezenih putnika na godišnjem nivou, poticaje za povećanje broja letova te ukupnu uslugu na najvišem nivou s kojom već više od dvije decenije zadovoljavamo najviše standarde i ispunjavamo visoka očekivanja naših partnera u međunarodnom aviosaobraćaju", zaključila je Sanja Bagarić-Arnaut.