|

Sarajevo: Počeo dvodnevni seminar o tržišnim rizicima

Sarajevo: Počeo dvodnevni seminar o tržišnim rizicima
0
F
FENA
8.11.2007. u 16:41
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Počeo dvodnevni seminar o tržišnim rizicima
U organizaciji Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i u saradnji s "Potecon" d.o.o. consulting Zagreb danas je u Sarajevu počeo dvodnevni seminar o tržišnim rizicima.
Seminar je namijenjen supervizorima koji obavljaju nadzor poslovanja banaka, a neke od planiranih tema su: kamatni rizik, valutni rizik, robni rizik, transakcijski rizik, rizik likvidnosti, regulatorni rizik, rizik upravljanja.

Radi usklađivanja s Bazelskim principima i težnji da se u potpunosti primijeni Bazel I, koji pored mjerenja postojećih rizika uključuje i tržišne rizike, sačinjen je set akata zvanično objavljenih u „Službenim novinama FBiH“, koji regulišu ovu materiju.

"Također, pred nama je jedan period tranzicije ka Bazelu II, usklađivanja postojeće regulative s Bazelskim principima, odnosno uvođenja jednog sveobuhvatnog pristupa upravljanja rizicima i nadzoru banaka, a to je operativni rizik, rizik zemlje i transfera, konsolidirana supervizija, i drugo. Radi se o veoma kompleksnoj tematici, o jednoj novoj materiji za koju je potreban jedan period prilagođavanja, određeno znanje i vještine, kao i edukacije u cilju efikasne primjene minimalnih standarda za upravljanje tržišnim rizicima“, ističe Tanja Pavlović, rukovodilac Ureda za razvoj u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.