Održan promotivni let
377

Sarajevo od danas konačno povezano aviolinijom s Rimom, putnike u Italiji dočekala Amra Džeko

M. A.
Nakon što je uspješno uvedena direktna aviolinija iz Sarajeva za London, bh. aviokompanija FlyBosnia od danas saobraća i za glavni grad Italije – Rim, a u međuvremenu su započeli i pregovori za uspostavljanje avionskih linija za Pariz i Barcelonu.

Jutros u 7:15 sati upriličen je prvi let na prethodno navedenoj relaciji, a putovanje avionom iz Sarajeva do Rima trajalo je nešto više od jedan sat.

Među putnicima koji su iz glavnog grada BiH poletjeli prema glavnom administrativnom sjedištu Italije bio je i Nicola Minasi, italijanski ambasador u BiH, a na aerodromu Fiumicino u Rimu posadu i putnike dočekali su ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović te Amra Silajdžić-Džeko, PR promocije BiH u Italiji.

Zračna veza Sarajevo - Rim, ističu iz FlyBosnije, znatno će unaprijediti međusobne turističke veze, ali i poslovne.

"Direktna avionska linija iz BiH do Italije do ovog momenta nije postojala. Nekad se cijeli dan putovalo da bi se došlo do Rima. FlyBosnia je nakon dugo vremena povezala glavne gradove ovih dviju zemalja, a let traje ukupno jedan sat i osam minuta. Građani naše države moći će vrlo jednostavno i lako posjetiti Rim, a također dajemo i mogućnost stranim državljanima da posjete BiH, Sarajevo i Mostar", kazao je ovom prilikom direktor kompanije FlyBosnija Tarik Bilalbegović.

On je također podsjetio da je ova bh. aviokompanija u fazi odabira odgovarajućeg aerodroma u Parizu, pošto postoje tri, a nakon toga planiraju uvesti direktnu liniju i za Barcelonu, Torino i Milano.

"Ovaj današnji događaj nije samo proširenje poslovanja jedne aviokompanije, jednog avioprijevoznika, već se radi o događaju od općeg interesa. Ja sam uvjeren da je menadžment kompanije FlyBosnia sagledao sve komercijalne aspekte ovog leta i ja se nadam da će svaki let biti popunjen, da će svaki od putnika koji izabere putovati avionima bh. prijevoznika svjedočiti sve boljim konekcijama između BiH i Italije", istakao je ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović, koji je također dočekao putnike iz naše zemlje na aerodromu Fiumicino.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, koji je isto tako letio za Rim s kompanijom FlyBosnia, nije krio sreću današnjim događajem.

"Za mene je ovo zaista poseban dan. Jutros kada sam se probudio nisam vjerovao da se ovo dešava. Uvođenje direktne linije iz Sarajeva za Rim je fantastično pošto postoji dosta interesanata iz Italije koji sada mogu putovati avionom. Oko 800.000 Italijana na godišnjem nivou dođe u Međugorje, a ta brojka bude još veća ako uzmemo u obzir i Sarajevo", pojašnjava Minasi.

Amra Silajdžić-Džeko je istakla kako je rado pristala da bude PR promocije BiH u Italiji te je dodala kako je to najmanje što je mogla učiniti za ovaj projekt.

"Iako smo geografski vrlo blizu, veliki broj Italijana vrlo malo zna o BiH. Poznaju nas uglavnom po Međugorju, ali, nažalost, i po ratu i genocidu u Srebrenici. Smatram da je ovo prava prilika da nas bolje upoznaju, a mi ćemo se potruditi da im u ova tri dana, sa svim učesnicima FAM TRIPA, pokažemo što više naših ljepota i znamenitosti", istakla ja Silajdžić-Džeko.

Direktna linija Sarajevo – Rim će biti ponedjeljkom i četvrtkom, u jutarnjim satima.

Cijena avionske karte od Sarajeva do Rima u jednom smjeru iznosit će 100 eura, a u iznos su uključene i takse.