Izrada projekta u toku
210

Sarajevo: Ledena dvorana u Skenderiji dobit će novi i moderniji izgled

A. B.
Budući izgled dvorane
Budući izgled dvorane
Trenutno je u toku izrada idejnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije i sanacije ledene dvorane koja je izgrađena u sklopu Centra Skenderija, a koji bi okvirno trebali biti gotovi za tri mjeseca.

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija, istakao je da se obnovom nastoji promijeniti namjena ove dvorane tako da ona bude namijenjena samo za ledene sportove i da to bude praksa svih 365 dana u godini.

"Međutim, s obzirom na to da trenutno Centar Skenderija posjeduje mobilno klizalište i ono će se moći podizati u slučaju potrebe, cilj je zaista da ledena dvorana bude ono što joj je i prvobitna svrha. To je ono što nedostaje gradu, a klizališta koja su se organizovala vani pokazala su veliku zainteresovanost za taj sport. Svakako, naše računice pokazuju da će se moći ostvariti i određeni prihodi.", naveo je Kapo.

Budući izgled dvorane
Budući izgled dvorane

Sagovornik nam je pojasnio da će i sama unutrašnjost dvorane biti prilagođena ledenim sportovima, bit će napravljena mala tribina i postavit će se mobilno klizalište koje Centar Skenderija posjeduje. Izgled će biti izmijenjen i modernizovan, ali prije svega funkcionalan.

"Šteta je da sva oprema koju posjedujemo stoji u magacinima neiskorištena. Očekujemo da za tri mjeseca imamo završene idejne i izvedbene projekte i nakon toga ćemo iznaći finansijska sredstva kako bismo započeli realizaciju. Nadam se da će Vlada KS podržati izgradnju, jer je i ona vlasnik, a i zaista postoji interes da se to uradi jer su oni i finansirali izradu ovog projekta", naveo je Kapo.

Ledena dvorana u Skenderiji je pretrpjela veliku materijalnu štetu 2012. godine kada se zbog velikog snijega u Sarajevu u potpunosti urušila.

"Tada je propao krov i dio podne podloge. I zaista svi mi koji učestvujemo u izradi ovog projekta trudimo se da prije svega bude što kvalitetnije, a i da ne prelazi velike iznose", poručio je Kapo.

Budući izgled dvorane
Budući izgled dvorane

Istakao je i to da će se po završetku tih projekata tačno znati koliko će novca trebati za obnovu ledene dvorane i koliko će dugo ona trajati. Naglasio je da se u prethodnom periodu špekulisalo o cijeni između 5 i 7 miliona KM, ali kako je naveo, prema procjenama, taj iznos bi trebao biti manji.

"Taj iznos bi mogao biti manji od 5 miliona KM, ali naravno opet je riječ o procjeni, ali vjerujem da će konačni rezultati to i potvrditi", zaključio je Kapo.