biznis
0

Sarajevo: Dvodnevni seminar "Problematika finansijskog tržišta: italijanska berza"

FENA
U organizaciji italijanskog Instituta za vanjsku trgovinu (ICE) danas je u Sarajevu započeo dvodnevni seminar o temi berzanskog poslovanja.

Seminar je organizovan u okviru promotivnih aktivnosti ICE-a za ovu godinu usmjerenih na jačanje ekonomske saradnje Italije i BiH i podsticanje razvoja zemalja balkanske regije kroz dodatno usavršavanje kadrova.

Na seminaru učestvuju uposlenici brokerskih kuća, fondova, banaka, berze, Univerziteta u Sarajevu i drugi koji će se upoznati sa italijanskim iskustvima iz oblasti berzanskog poslovanja.

Italijanski ekspert sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Rimu Oscar Cosentini kazao je da će biti govora o funkcionisanju berze vrijednosnih papira u Italiji, procedurama koje moraju poštovati italijanska preduzeća da bi bila kotirana na berzi, te organima koji moraju nadzirati tržište vrijednosnih papira.

U sutrašnjem dijelu seminara senior analitičar Milanske berze Massimo Demasi će govoriti o tehničkim, usko specijalističkim aspektima berze, aktivnostima na italijanskoj berzi, strategijama privlačenja investicija, te o pojedninim kompanijama na italijanskoj berzi.