biznis
0

Sarajevo: Danas seminar za inspektore

FENA
U organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove i USAID-ovog projekta pojednostavljivanja aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcija (SPIRA) u Sarajevu je jutros počeo jednodnevni seminar za federalne i inspektore Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Obukom na seminaru koju će izvesti eksperti SPIRA-e uz federalne i kantonalne inspektore bit će obuhvaćeni i svi direktori kantonalnih uprava za inspekcijske poslove u FBiH.

Tematski sadržaj seminara posvećen je novom sistemu upravljanja inspekcijama i ček listama, a koji bi trebao bit stavljen u funkciju do kraja godine.

Ovaj automatski sistem trebao bi osigurati bržu razmjenu podataka i koordinaciju među inspekcijama, procjenu i upravljanje rizikom, povećanu javnost rada inspektora, te unaprijeđeno planiranje radi efikasnosti inspekcija.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak kazao je da je uspostavljanje softverskog programa za upravljanje inspekcijskim poslovima, kreiranje i donošenje ček lista od izuzetnog značaja za svakodnevne aktivnosti inspektora, ali i njihovu pojačanu odgovornost i efikasnost te transparentnost rada.

Inspektorima će biti prezentirana i primjena Zakona o prekršajima u FBiH, Zakona o upravnom postupku u FBiH, Zakona o inspekcijama u FBiH, izvještaj u vezi sa stanjem procesa izrade novog zakona o inspekcijama u FBiH i model kantonalnog zakona o inspekcijama.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u partnerstvu s USAID-ovim projektom SPIRA započela je inspekcijske reforme prije više od godinu dana.

Projekt SPIRA koncentriran je na pojednostavljivanje postupka izdavanja dozvola za osnivanje i pokretanje poslovnih subjekata, rada inspekcija, te nadogradnju postojećeg zakonodavstva i upravne prakse.