biznis
204

Sarajevo: Broj hotela, hostela i prenoćišta raste iz godine u godinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon rata i troipogodišnje opsade Sarajevo je danas, nakon četvrt stoljeća nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ponovo svrstano među najpoželjnije evropske turističke destinacije.

Mnogi su poslije ratnih razaranja kročili u njega ne bi li na trenutak osjetili horor iz filmske priče, ali posljednjih godina Sarajevo turistima nudi veseliju priču o različitostima, festivalima, kulturi, historiji, prirodi, gostoprimstvu i noćnom životu, ali i o inatu, bureku, ćevapima te ispijanju kafe.

Za 25 godina, prijestolnica BiH se oporavila, obnovila i narasla.

"Prije 15 godina u Sarajevu je bilo 24 hotela, motela, hostela i prenoćišta u kojima je bilo zaposleno 89 radnika. Prošle godine je taj broj narastao na 100 i 1.356 zaposlenih", kazali su Feni iz Porezne uprave FBiH.

Iz Privredne komore Kantona Sarajevo tvrde da je turizam jedna od djelatnosti koja se brzo i snažno razvija i ima veliku perspektivu.

"Današnji turizam Kantona Sarajevo čini sastavni dio cjelokupne nove ekonomske strukture koja kao cjelina još traži nove i bolje puteve za svoju organiziranost i širenje, s obzirom na to da se potencijali za razvoj turizma posljednjih godina ozbiljnije koriste te da se prihodi iz godine u godinu sve više povećavaju", istakli su iz Komore.

Prema njihovim podacima, zimske sezone 1986./87., posjetitelji su ostvarili oko 500.000 noćenja, dok je taj broj 1998. spao na 113.621. Registrovani broj noćenja u 2010. iznosio je 385.433 i svake godine sve više ljudi se želi uvjeriti šta Sarajevo ima da ponudi. Pretprošle godine u Sarajevu je evidentirano 692.957 noćenja.

Zahvaljujući svojim bogatim prirodnim i historijskim potencijalima, te značajnijim ulaganjima u infrastrukturu, Kanton Sarajevo je i u 2012. zabilježio rast broja turista i noćenja. Ovome doprinose njegove prirodne i kulturno-historijske, ali i druge vrijednosti.

Pored ostalog, i analizirani parametri o turizmu i ugostiteljstvu u protekloj godini idu u prilog ovoj tvrdnji:

    1. godine 155.128 noćenja;
    1. godine 324.249 noćenja;
    1. godine 170.612 noćenja;
    1. godine 427.129 noćenja;
  • 2012 - 511.757 noćenja;

  • 2014 - 575.898 noćenja;

Predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk kazao je Feni da je prije agresije na BiH, Sarajevo bilo jedno od popularnijih gradova u Evropi, koje su turisti obilazili prvenstveno zbog njegovog historijskog bogatstva.

"Zahvaljujući sada u svijetu poznatim festivalima i događajima organiziranim u našem gradu i svemu onome što Sarajevo nudi, naš grad je ponovo jedna od destinacija koje su obavezne na listi turista u gotovo cijelom svijetu", naglasio je Čaluk.

Nažalost, dodao je, slaba promocija Sarajeva u svijetu učinila je da broj turista koji dolaze posljednjih godina nije ni približno veliki kakav bi mogao biti.

"Turisti su uglavnom stihijski dolazili u naš grad. Sve ankete govore da su posjetioci oduševljeni gradom i svime što on nudi. Ne zaboravimo i činjenicu da je 2013. na jednom velikom svjetskom turističkom portalu, Sarajevo proglašeno najisplativijom destinacijom na svijetu u tijesnoj trci sa 120 drugih destinacija", pojasnio je.

Čaluk smatra da sama pozicija grada, planine oko Sarajeva, blizina mora te ostale atrakcije, doprinose tome da se, uz kvalitetnu promociju kao i razvijanje svijesti građana o važnosti ove grane privrede, održi pozicija primamljive turističke destinacije.