PROMO
0

Saradnjom do digitalnih rješenja za mala i srednja preduzeća

Dani digitalnih konsultacija, koji će se održati u periodu od 16-18.07.2021. godine u Hotelu Pino Nature Sarajevo, će spojiti predstavnike malih i srednjih preduzeća (MSP) i domaćih IT kompanija, omogućavajući MSP da prepoznaju svoje potrebe i moguća rješenja za poslovnu digitalizaciju, te dozvoljavajući IT kompanijama da pokažu svoje vještine i ekspertizu.

Prvi Collaborathon ovog tipa startuje za sedam dana, a organizatori su veoma zadovoljni prijavljenim brojem učesnika, svjesni da kada se završi rok predviđen za online registraciju (10.07.2021.), bit će im teško odabrati najboljih 30 među prijavljenima. Ipak, nadaju se da će se prijaviti još predstavnika MSP sa svojim prijedlozima digitalnih poboljšanja, jer su upravo ovi prijedlozi ‘ulaznica’ preduzećima kako bi čuli šest mentora i predstavnike dvije domaće IT kompanije, koji će prenositi iskustva iz prakse, i primjere ličnih i korisničkih digitalnih transformacija na nivou preduzeća.

IT zvijezde događaja su kompanije Lilium – Agencija za digitalni marketing, i QSS, obje s velikim iskustvom u digitalizaciji poslovanja MSP u Bosni i Hercegovini. Svaka od ovih kompanija će prezentirati svoj model digitalizacije MSP, koristeći svoja iskustva i primjere rada koje su napravili sa preduzećima.

"Iz perspektive online marketinga, eCommerce odnosno e-trgovina omogućava malim i srednjim preduzećima da ponude svoje proizvode širem tržištu, usprkos činjenici da ne posjeduju prodajnu mrežu ili sredstva koja iziskuje tradicionalno poslovanje", izjavio je Semir Musić, jedan od osnivača digitalne agencije Lilium.

Šest stručnjaka za digitalizaciju, koji će biti mentori tokom Collaborathona, dolaze iz Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH i Centra za digitalnu transformaciju RS. Neki od njih posjeduju čak i certifikate austrijske Privredne komore kao konsultanti za digitalnu transformaciju. Svih šest će svojom stručnošću usmjeravati predstavnike MSP kroz proces prepoznavanja svojih potreba, pisanja projektnog prijedloga i na kraju, predstavljanja svojih projekata zainteresiranim IT kompanijama. Čitav događaj je fokusiran na inovaciju i digitalizaciju, i ima mogućnost da dobije važnu ulogu u povećanju vidljivosti digitalizacije i njegovanja kulture inovativnog poslovanja.

Registracija za učešće na događaju je besplatna, kao i smještaj i hrana za predstavnike MSP koji budu odabrani za učestvovanje na događaju. Događaju Dani digitalnih konsultacija podršku daje Projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade. Partnerske organizacije ovog događaja su Udruženje za digitalnu transformaciju u BiH (UDT BiH) i Bit Alliance.

GIZ