PROMO
25

Saradnja Sberbank BH i Mercatora: QR Pay plaćanje mobitelom

Sberbank BH je prva banka u Bosni i Hercegovini koja je omogućila svojim klijentima, korisnicima mobilne aplikacije, da kupuju namirnice upotrebom QR koda.

Ovaj način plaćanja mobitelom pokazao se vrlo praktičnim, a od sada je ovakva kupovina moguća i u Mercatoru.

Uz Sberbank BH mobilnu aplikaciju kupci Mercatora plaćaju brže, jednostavnije i bez korištenja novčanika ili bankovne kartice. QR Pay usluga u okviru mobilnog bankarstva je pravi spas u slučaju kada izađemo iz kuće bez novčanika i kartice, a hitno trebamo kupiti namirnice.

Sve što kupac treba je da pokrene mBanking aplikaciju na svom pametnom telefonu i odabere QR Pay sa početnog zaslona. Usmjeri kameru telefona za automatsko skeniranje. Nakon uspješnog skeniranja, na ekranu su ispisani detalji kupovine, nakon čega kupac treba provjeriti iznos i potvrditi plaćanje.

"QR Pay usluga plaćanja mobitelom predstavlja veliki iskorak u digitalnoj transformaciji bh. tržišta. Vaš telefon je vaš novčanik. Klijentima želimo unaprijediti iskustvo kupovine, a trgovcima olakšati i ubrzati njihov proces rada. Zadovoljstvo nam je proširiti našu QR Pay platnu mrežu sa prestižnim partnerom kakav je Mercator“, izjavio je Jasmin Mameledžija, direktor Sektora za razvoj poslovanja maloprodaje i kanale isporuke Sberbank BH.

"Veoma smo ponosni na činjenicu da našim kupcima konstantno donosimo inovacije s ciljem olakšane i ugodne kupovine u njihovim omiljenim trgovinama. Ovaj put u saradnji sa našim partnerom Sberbankom razvili smo novu mogućnost plaćanja, i na taj način kupcima proces plaćanja učinili uveliko lakšim, bržim i jednostavnijim“, izjavila je Željka Mujezinović, rukovoditeljica sektora IT Mercatora.

“QR” je skraćenica od “Quick Response”. QR kodovi mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju daleko manje prostora. Isto tako, mašine mogu mnogo brže pročitati QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija.