Predstavljamo zanimanje: Broker
0

Sanja Jokić: Ovo je stresan posao u kojem ovisimo o sekundama

Piše: N. Jamaković
Brokerka Sanja Jokić
Brokerka Sanja Jokić
Posao brokera zvuči poprilično atraktivno, a prve asocijacije su brza zarada i veliki stres. Kako to sve izgleda u našoj zemlji, približila nam je Sanja Jokić, brokerka firme SEE Investment Solutions.

Ono što će vjerovatno mnoge obradovati jeste činjenica da vam je za posao brokera dovoljan završen bilo koji fakultet. Da biste stekli osnovni uvjet za bavljenje ovim poslom, morate položiti test koji organizuje Komisija za vrijednosne papire FBiH, odnosno Komisija za hartije od vrijednosti RS.

Kako do licence

Na ovoj web-stranici je plan i program u kojem je navedena literatura koju treba proučiti da bi se položio test. Nakon položenog testa i dobijene licence od Komisije, novopečeni broker treba još posredstvom svoje brokerske kuće zatražiti dozvolu za pristup od Sarajevske ili Banjalučke berze, kako bi mogao trgovati vrijednosnim papirima na berzi i raditi posao brokera.

Naša sagovornica, brokerka Sanja Jokić, je zaposlena u brokerskoj kući od 2005. godine, a osnovni motiv da počne bio je to što je berza tada tek zaživjela na našem tržištu pa joj je sve bilo znatno interesantnije. Dotad se, kaže, na Ekonomskom fakultetu nije posvećivala velika pažnja trgovanju vrijednosnim papirima i tržištu kapitala, što se do danas bitno promijenilo, pa je samostalno proučavala literaturu.

"S obzirom na to da brokerska kuća u kojoj radim nije diler i bavi se isključivo brokerskim poslovima (posredovanje u kupovini i prodaji vrijednosnih papira), na berzi izvršavam naloge klijenata koji kupuju i prodaju vrijednosne papire. Posao je izuzetno stresan, jer se nerijetko radi o sekundama u kojima morate izvršiti nalog klijenta. Posebno je to bilo izraženo 2007. godine, kada je tržište bilo dosta likvidnije te su se na berzi bilježili dnevni prometi u milionima KM. No, nakon 2008. godine promet se kretao silaznom putanjom zbog nedostatka svježeg kapitala za investiranje i samih prilika u zemlji i inozemstvu, što danas ima za rezultat da je vrijednost velikog broja dionica potcijenjena", kaže Jokić za Sarajevo-x.com.

Tržište nije likvidno

Broker u toku svog radnog vremena mora biti aktivan na berzanskoj platformi od 9 sati od kada je moguće izvršavati naloge do 13:30 sati do kada traje trgovina za taj dan, a ostatak radnog vremena provodi na drugim poslovima i analizirajući tržište. Danas se, prema riječima naše sagovornice, na Sarajevskoj berzi najviše trguje dionicama iz sastava SASX-10 i to dionicama Bosnalijeka, BH Telecoma, Fabrike duhana Sarajevo i Elektroprivrede BiH, dok je također za investitore interesantan segment kotacije obveznica, no situacija i nije najpovoljnija.

"Tržište se nakon 2008. godine, kada se povukao veći broj stranih investitora, još nije oporavilo i ono je danas u znatnoj mjeri nelikvidno. Na sve to je utjecalo nepovoljno političko okruženje, nedovoljne direktne strane investicije kao i neposvećenost ekonomskim reformama za unapređenje tržišta kapitala. Berze u našoj zemlji bi mogle ponovo zaživjeti aktivnostima vlasti u BiH na privatizaciji društava sa većinskim državnim kapitalom putem berze i stvaranjem uslova za privlačenje stranog kapitala. Tek tada bismo mogli očekivati oporavak tržišta kapitala u našoj zemlji", zaključila je naša sagovornica.