biznis
8

Šangajska luka: Mjesto odakle kineski proizvodi zatrpavaju svijet

Klix.ba
Šangajska luka je najzaposlenija luka na svijetu i godišnje kroz nju prođe 32 miliona kontejnera sa 736 miliona tona različitih proizvoda, odakle se šire po čitavom svijetu.

Bilo da se radi o automobilu koji vozite, vašem računaru ili dječijim igračkama razbacanim po podu, vrlo je vjerovatno da su neki njihovi dijeli stigli iz ove luke.

Šangajska luka se prostire na tolikom prostoru da se ne može obuhvatiti golim okom, a tu su redovi i redovi posloženih kontejnera koji čekaju da se rašire po svijetu, a kineskoj ekonomiji donesu trilione dolara.

Upravo kapacitet ove luke pomogao je Kini da prošle godine postane najveća trgovačka nacija na svijetu. Ukupna vrijednost kineskog uvoza i izvoza prošle godine je dostigla 3,87 triliona dolara.

Vratolomni razvoj Kine uglavnom je zasnovan na izvozu i proizvodnji, kao i na vladinom ulaganju u infrastrukturu.

Lokacija Šangaja na ušću rijeke Yangtze učinila ga je ključnom oblasti u razvoju obalne trgovine u periodu dinastije Qing (1644 - 1912.). Šangaj je 1842. godine postao ugovorna luka i otvorio se ka vanjskoj trgovini. Do početka 20. stoljeća postao je najveća luka na Dalekom Istoku.

Trgovina je prilično oslabila nakon 1949. godine, kada je komunistička vlast osakatila infrastrukturu i razvoj. Nakon reformi 1991. godine, luka je počela da se širi nevjerovatnom brzinom.

Šangaj je 2010. prešao Singapur i postao najzaposlenija luka na svijetu, a šest od 10 vodećih takvih luka nalazi se u Kini ili Hong Kongu.