Budimpešta
0

Samit učesnica projekta Nabucco u ponedjeljak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Budimpešti se 26. i 27. januara održava samit zemlja učesnica u projektu gasovoda Nabucco koji bi trebalo da prevozi taj energent iz zemalja kaspijskog priobalja u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Domaćin skupa, koji će okupiti šefove država ili vlada proizvođačkih, tranzitnih i zemalja potrošača, je mađarski premijer Ferenc Gyurcsány, prenio je Tanjug.

Kako je za mađarsku agenciju MTI izjavio predsjednik kompanije Nabucco Gas Pipeline International Reinhardt Mitschek, očekuje se da na skupu bude postignut dogovor o rokovima za izgradnju tog ogromnog projekta.

Gasovod, dug 3.300 kilometara, trebalo bi da bude pušten u rad 2013. ili 2014. godine i da u početku godišnje propušta između osam i deset milijardi kubnih metara gasa.

Procjenjuje se da će njegova izgradnja koštati oko sedam milijardi eura.

Mitschek je, u intervjuu za mađarsku agenciju, rekao da se ne radi o "anti-ruskom", nego o evropskom projektu.

"Znamo da će potrošnja gasa u Evropi rasti u budućnosti, dok proizvodnja u regionu pada. Razlika između potrošnje i proizvodnje zahtijevaće dodatnih 150 milijardi kubnih metara gasa. Kapacitet Nabuccoa je samo 13 milijardi", rekao je Mitschek i dodao da će Evropa morati da ulaže u dodatnu infrastrukturu da bi dopremila dovoljne količine gasa, "bilo iz Rusije ili iz drugih izvora".

Članovi konzorcijuma Nabucco su mađarska naftna i gasna kompanija MOL, austrijski OMV, rumunjski Transgas, bugarski Bulgargas, turski Botas i njemački RWE.

Gasovod će gasom moći da se snadbijeva iz Azerbejdžana, Turkmenistana, Kazahstana, Rusije, Egipta, Iraka i Irana, rekao je Mitschek.

Prema ranije najavljenim planovima, gasovod će iz turskog grada Erzuruma, gde će se spajati njegovih nekoliko početnih krakova, voditi preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, do Austrije, gdje će se dijeliti u više krakova, prema Njemačkoj, Češkoj i drugim državama Evrope.