Washington
0

Samit G-20 traži nadzor i regulaciju berzi i jačanje gospodarstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povijesni samit svjetskih čelnika skupine G-20 u Washingtonu završen je u subotu hitnim pozivom na većom suradnjom u nadzoru i regulaciji finansijskih tržišta i za ulaganjem dodatnih napora za jačanje nacionalnih gospodarstava diljem svijeta.

Američki predsjednik George W. Bush naglasio je da je samit samo "prvi korak", te da će ga slijediti novi sastanci na vrhu, izražavajući pohvale za mjere na suzbijanju krize koje su sada poduzeli SAD i druge zemlje.

Naglasio je kako su Sjedinjene Države mogle ući u još težu depresiju od Velike depresije 1930-ih godina, bez koraka koje su do sada poduzele.

Više od 20 predsjednika država ili vlada najrazvijenijih zemalja svijeta i novih gospodarstava okupili su se ovoga vikenda u Washingtonu, kako bi zaustavili recesiju u svojim zemljama i dogovorili mjere za sprječavanje finansijskih kriza u budućnosti.

Bush je kazao kako su se sudionici suglasili da moderniziraju propise kako bi finansijska tržišta učinili "transparentnijima i odgovornijima".

On je pozvao države da ne podižu trgovinske barijere i obećao da će SAD ispuniti svoje obaveze za pružanje pomoći zemljama u razvoju unatoč finansijskim potresima.

"Mislim da je to bio vrlo uspješan samit", rekao je Bush, koji za nešto više od dva mjeseca napušta Bijelu kuću.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama nije sudjelovao na samitu, no uputio je svoje izaslanike, bivšu državnu tajnicu Madeleine Albright i bivšeg republikanskog kongresnika Jima Leacha, da razgovaraju sa stranim državnicima na marginama skupa.

U zajedničkom saopćenju sa samita, čelnici skupine G-20 naglasili su kako "moraju postaviti temelje za reforme koje će osigurati da se globalne krize, poput sadašnje, više ne ponove".

U saopćenju se ističe da su zemlje "odlučne ojačati međusobnu suradnju i obnoviti globalni rast".

Dugačko saopćenje nabraja šest koraka koje bi se odmah poduzelo.

Čelnici G-20 obećali su nastaviti "energične napore" za stabiliziranje finansijskog sustava; ukazali su na važnost "potpore koju daje monetarna politika", te na "upotrebu fiskalnih mjera za poticanje domaće potražnje".

Oni su obećali pomoć zemljama u razvoju u pristupu finansiranju posebno kroz Međunarodni monetarni fond (MMF), najavili da će ohrabriti Svjetsku banku i druge razvojne banke na punu potporu zemljama u razvoju. Također su naglasili kako je važno osigurati da institucije poput MMF-a i Svjetske banke imaju "dovoljno sredstava" kako bi pomogle zemljama da prevladaju krizu.

Japanski premijer Taro Aso pozvao je Kinu i zemlje Zaljeva da pomognu da se povećaju sadašnja sredstava MMF-a od 250 milijardi dolara, namijenjena zemljama najteže pogođenim krizom. On je naglasio kako je Japan spreman osigurati MMF-u 100 milijardi dolara za te namjene.

Bush je kazao kako vodeća svjetska gospodarstva također trebaju preispitati "propise koji omogućuju berzanske manipulacije i prijevare".

Prema navodima diplomatskih izvora, sudionici samita su raspravljali i o načinima da se ojača međunarodna koordinacija u donošenju poticajnih mjera za gospodarstvo. Čelnici su pozdravili prednosti takvog pristupa, ali nisu preuzeli obavezu da djeluju istodobno, što su zagovarali neki evropski čelnici.

Prihvaćeni plan reformi podržava uspostavu sustava ranog uzbunjivanja na slabosti i probleme u finansijskom sustavu, poput 'mjehura' na tržištu nekretnina u SAD-u, čije je pucanje izazvalo sadašnju krizu.

Ministri finansija skupine G-20 bit će zaduženi za razradu

predloženih mjera do kraja marta 2009., za idući samit G-20 koji se treba održati do 30. aprila, navodi se u saopćenju sa skupa.

"Naše su se zemlje suglasile da finansijska tržišta moramo učiniti transparentnijima i odgovornijima", rekao je Bush.

Čelnici skupine podržali su napore na poboljšanje međunarodnog nadzora tržišta i jačanje propisa po kojima tvrtke vrednuju svoju imovinu.

Obavezali su se na "upotrebu fiskalnih mjera" kako bi se primjereno potaknula gospodarstva pojedinih zemalja, te ukazali na važnost da središnje banke smanje kamatne stope kako bi ublažile gospodarski pad.

Nedaleko od samita koji je održan u Nacionalnom muzeju graditeljstva, u središtu Washingtona, manja skupina prosvjednika nosila ja natpise "Novac za potrebe ljudi, a ne za pohlepu bankara" i "Novac za radna mjesta, a ne za rat i okupaciju", prenijela je Hina.

Prvog dana samita u petak, dok su čelnici G-20 bili na radnoj večeri u Bijeloj kući, u obližnjem parku skupina prosvjednika dijelila je večeru beskućnicima.

Osim domaćina SAD-a, na samitu su sudjelovali predsjednici država ili vlada Argentine, Australije, Brazila, Velike Britanije, Kanade, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Meksika, Rusije, JAR, Južne Koreje, Španjolske i Turske, te kralj Abdullah iz Saudijske Arabije.

Osim Španije, te zemlje uz Evropsku uniju čine skupinu 20 industrijaliziranih i zemalja u razvoju, G-20, na koju otpada 90 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojim se mjeri vrijednost roba i usluga proizvedenih diljem svijeta.