17. januara u Moskvi
0

Samit evropskih zemalja koje kupuju ruski plin

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedamnaestog januara u Moskvi će biti održan samit na koji je predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao šefove država i vlada evropskih zemalja koje kupuju ruski plin.

Predviđa se da bude upućen poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću za učešće u njemu, saopćeno je danas iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Od Evropske unije na samitu će učestvovati evropski komesar za energetiku i ministar energetike države koja predsjedava Evropskom unijom, ministar Češke Republike.

U Moskvu će stići i premijerka Ukrajine Julija Timošenko radi pregovora s premijerom Vladimirom Putinom.

U telegramu koju je proslijedila ruskom premijeru, ona je ponovo postavila pitanje o tome da bi iz količine isporuka plina u zemlje Evropske unije bilo isključeno osam posto njegove količine koji će biti iskorišteni za tehničke svrhe.

Kao finansijski uslov je istaknuta predaja tehnološkog plina kao zajma, uz garanciju Vlade Ukrajine, i to po cijeni isporuka ruskog plina za Ukrajinu koja tek treba da bude dogovorena, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su u Moskvi obratili pažnju na izjavu premijerke Timošenko o tome da 17 milijardi kubnih metara plina koji su akumulirani u skladištima Ukrajine daju mogućnost toj zemlji da živi bezbrižno jednu godinu.

"Može se pretpostaviti s kakvom nastrojenošću premijer Timošenko namjerava da vodi pregovore. Sa svoje strane, predsjednik Dmitrij Medvedev predložio je riješiti pitanje o tehničkom plinu koji ukrajinska strana predstavlja kao glavnu prepreku za ponovno pokretanje tranzita u Evropu u punom kapacitetu, putem predaje Ukrajini ovog plina, ali ne u okviru uzajamne saradnje između Rusije i Ukrajine, nego u ime konzorcija evropskih zemalja", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je „Gazprom“ tri puta dobijao od Ukrajine odbijanje na zahtjev o izvršavanju isporuke plina u balkanskom pravcu preko izvozne cijevi „Sudža-Orlovka“.

Sudeći po informaciji zadnjih minuta, Ukrajina je predala „Gazpromu“ dokumente o tehničkoj mogućnosti prijema plina na ovom pravcu. Pratimo razvoj događaja koji će pokazati hoće li ovaj korak biti dovoljan za realan početak isporuke plina za Balkan, saopćeno je iz Pres-službe Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.