|

Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope 16. i 17. oktobra u Skoplju

Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope 16. i 17. oktobra u Skoplju
0
F
FENA
26.7.2017. u 13:19
5
komentara
0

dijeljenja
Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope 16. i 17. oktobra u Skoplju
Šesti po redu susret biznis lidera jugoistočne Evrope pod nazivom "Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope" održat će se 16. i 17. oktobra u Skoplju, a okupit će više od 150 vodećih poslovnih i političkih lidera iz jugoistočne Evrope zajedno s posebnim gostima iz Evropske komisije, EBRD-a, EIB-a, Nordijskog vijeća, Svjetske banke, IMF-a, a sve s ciljem identificiranja ključnih projekata i ideja kreiranih u svrhu razvoja regije.
Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, jedinstvena je poslovna inicijativa pokrenuta 2011. godine s ciljem uvezivanja poslovne zajednice regije čiji je zadatak preuzeti dio odgovornosti na polju poslovnih i ekonomskih integracija, radeći na poboljšanju konkurentnosti nacionalnih i regionalnih ekonomija te osiguravajući bolji životni standard svih stanovnika u ovom dijelu Evrope, saopćili su organizatori.

Glavni zadatak ovogodišnjeg okupljanja jeste ponuditi konkretne ideje, projekte i prijedloge za unaprijeđnje povezanosti regije u svim aspektima ekonomije i društva.

Istovremeno glavna tema ovogodišnjeg Samita jeste “povezanost”, promatrana u svim aspektima, uključujući transport i besplatan kargo prijevoz u regiji, projekt Zelena Balkanika, kojim jugoistočna Evropa postavljanjem eko mreže punjača za električna vozila treba biti hub za električnu mobilnost u infrastrukturi Evrope, zatim brendiranje i promocija regije, mobilnost ljudi, energija, digitalizacija i sl.

Glavni cilj poslovne inicijative, Samita 100, jeste da regionalnu suradnju pozicionira na sami vrh agende svih vlada u regiji postavljajući ovo specifično pitanje kao ključno te radeći na pronalaženju "novog dogovora za novo doba" koji će povećati konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijal jugoistočne Evrope.

Prethodnih godina ova biznis inicijativa uspješno je realizirana u Aranđelovcu u Srbiji, Bečićima u Crnoj Gori, Cavtatu u Hrvatskoj, Portorožu u Sloveniji, te u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.

Summit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope je jedinstvena biznis inicijativa koja okuplja vodeće biznis lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori Samita 100 su: Alkaloid Skopje, Združenje Manager iz Slovenije (MAS), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Atlas grupa iz Crne Gore, te BBI Banka i ASA Holding iz Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...