Salić: Ponuđen je maksimum, ali na drugim institucijama je da odluče o kosovskim taksama

F
FENA
24.1.2019. u 16:01
24
256
Salić: Ponuđen je maksimum, ali na drugim institucijama je da odluče o kosovskim taksama
24
Salić: Ponuđen je maksimum, ali na drugim institucijama je da odluče o kosovskim taksama Foto: FENA
Pomoćnik ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić izjavio je danas nakon sastanka delegacija BiH i Kosova na ekspertskom nivou o uvođenju taksi od sto posto na robu iz BiH, da je učinjen prvi korak u rješavanju tog velikog problema.
Nakon što su uvidjeli da ne mogu doći do cilja, a to je ukidanje taksi, Salić je kazao da su ponudili delegaciji Kosova da na šest mjeseci suspenduju Odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima.

Međutim, kazao je da to nije prihvaćeno, te da je sada na drugim institucijama da odluče šta će se dalje desiti.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH prije sastanka bile radikalno suprotne. BiH je, dodao je, tražila da Kosovo ukine takse od 100 posto na robu iz BiH, a da su Kosovari tražili da ih BiH prizna kao nezavisnu državu.

Salić je kazao da politika nije njihov domen te da o tome ne mogu razgovarati, ali da su na sastanku isticali ekonomski plan i odredbe Međunarodnog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji se mora poštovati.

Naglasio je da su ponudili maksimum, vodeći računa o stanju u BiH i ingerencijama nadležnosti tog ministarstva koji se bavi ekonomijom, a ne politikom.

Uvođenjem sto posto taksi najviše je pogođena metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični hemijski proizvodi, mliječna industrija, izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode...

U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga skoro četiri posto se odnosi na Kosovo.

Ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 miliona KM. Primjetno je da je u novembru, mjesecu kad su na snazi bile takse od 10 posto, te kad su 21. novembra stupile takse od sto posto, izvoz BiH na UNMIK Kosovo smanjen i iznosi nepunih osam miliona, dok je izvoz BiH samo za novembar 2017. iznosio 12,5 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (256)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: