Vrijedan ugovor
14

Salesforce kupuje Slack za skoro 28 milijardi dolara

V.K.
Slack postaje sve popularniji / Ilustracija: Shutterstock
Slack postaje sve popularniji / Ilustracija: Shutterstock
Softverska kompanija Salesforce kupit će platformu Slack za više od 27 milijardi dolara u cilju što ravnopravnijeg položaja s tehnološkim gigantom Microsoftom.

Salesforce je najavio kupovinu u utorak, a 27,7 milijardi dolara vrijedan ugovor bit će najveći u historiji ove kompanije koja postoji 21 godinu.

Ovom kupovinom Salesforce će nastojati biti konkurentniji na tržištu, naročito kada je u pitanju borba sa Microsoftom koji u okviru svog paketa Office 365 nudi platformu Microsoft Teams koja je zasnovana na sličnom principu kao i Slack.

Slack je u julu podnio žalbu u Evropskoj uniji optužujući Microsoft za ilegalno spajanje ovog programa u Office 365, žaleći se da korisnici koji možda preferiraju Slack ne mogu blokirati rad ovog programa.

Salesforce se posljednjih godina oprobao u raznim poljima, a prošle godine kompanija je kupila Tableau Software za 15,7 milijardi dolara.

Također, su bili među kompanijama koje su bile u borbi za kupovinu LinkedIna 2016. godine, prije nego što je ovu mrežu kupio Microsoft. S druge strane, Slack nije toliko popularan među investitorima, iako kompanije i vladine agencije, u potrazi za boljim alternativama, sve više koriste usluge ove platforme koja je pokrenuta 2014. godine.

Suosnivač Slacka Stewart Butterfield izjavio je kako se nada da će prodaja Slacka biti mnogo uspješnija nego što je to bila prodaja servisa Flickr. Naime, Butterfield je bio vlasnik online servisa za pohranu slika Flickr, a prije 15 godina prodao ga je kompaniji Yahoo. Butterfield ističe kako je upravo nakon te prodaje Flickr izgubio svoju svrhu te se nije baš najbolje snašao u tranzicijskom periodu, a servis je ponovo prodan 2018. godine SmugMugu.

Prije nego što su se vijesti o potencijalnom dogovoru s kompanijom Salesforce pojavile prošle nedjelje, Slackove akcije još uvijek su se kretale oko početne cijene od 26 dolara.

Vezani članci