Ekonomsko osnaživanje
26

Sajam ženskog poduzetništva u Sarajevu: Predstavljeni organski proizvodi, rukotvorine i umjetnička djela

Piše: A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U organizaciji poduzetnica iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH, danas se u poslovnom centru UNITIC održava Sajam ženskog poduzetništva na kojem 30 žena predstavlja raznovrsnu paletu proizvoda, od hrane i napitaka, do ručnih radova i umjetničkih djela. Osim prodaje, cilj sajma je povezivanje poduzetnica i razmjena iskustava.

"Ovdje imamo odličnu grupu žena, 30 poduzetnica koje su došle da predstave svoje proizvode i usluge. Ovo je prilika i da se povežu međusobno, ali da ostvare kontakt s nekim preduzećima, da razmijene iskustva i nauče jedna od druge. Imat ćemo priliku da čujemo mišljenja i ideje uspješnih poduzetnica o tome kako osnovati i razvijati vlastito preduzeće. Nije stvar samo u prodaji proizvoda, nego i u povećanju ekonomskih prilika za učešće žena u funkcionisanju zajednica", kazao je Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Sajam je podijeljen u dvije sekcije – "Kupuj domaće, jedi zdravo" i kreativni kutak. Sekcije se bave poljoprivrednom proizvodnjom, preradom voća i povrća i izradom raznih rukotvorina.

Istaknuto je da su poljoprivredni proizvodi proizvedeni na tradiconalan način, odnosno bez upotrebe agrotehničkih mjera, što znači da će posjetioci sajma moći uživati u organskom voću i povrću. Također, osim tradicionalnih rukotvorina poput pletenja, vezenja, heklanja i filcanja, na sajmu su izloženi i predmeti napravljeni obradom drveta, reciklažom ili dekupaž tehnikom. Među učesnicama sajma su žene koje se bave ikonopisom, slikanjem i proizvodnjom organskih sapuna.

Učesnice su istakle da je sve ono čime se bave još uvijek više domaća radinost nego poduzetništvo te da je potrebno više raditi kako bi žene mogle da se bave proizvodnjom i prodajom i na taj način ostvare jedan od ciljeva, a to je ekonomsko osnaživanje.