|

Sajam u Zenici: Mladi dobili priliku za prvo zaposlenje

Sajam u Zenici: Mladi dobili priliku za prvo zaposlenje
76
Piše: E. M.
21.11.2014. u 15:00
41
komentara
76

dijeljenja
1/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
14/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
15/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
16/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U Gradskoj areni u Zenici danas je otvoren Sajam obrazovanja i zapošljavanja na kojem je više od stotinu poslodavaca predstavilo svoje djelatnosti hiljadama nezaposlenih koji su danas predali svoje CV-e na razmatranje.
Posjetioci su imali priliku aplicirati za neko od radnih mjesta koje su ponudili poslodavci, ambasadori i agencije zemalja članica EU, Sjedinjenih Američkih Država, ali i Bosne i Hercegovine. U okviru današnjeg dana bit će održano i više od 40 prezentacija koje mogu pomoći mladima u aplikacijama za posao, osnivanju nevladinih organizacija te osnivanju radnih sektora.

Današnji Sajam otvorili su načelnik Zenice Husejin Smajlović, ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilleoe, predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU Walter Stevens i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

"Ja mogu snažno potaći vlade, na svim nivoima u zemlji, koji će se uskoro uspostaviti da djeluju u skladu sa sporazumima o zapošljavanju i da provedu reformske mjere koje su u njemu prepoznate. Vrijeme je da BiH pokaže pravi potencijal koji leži u njenim mladima, ali i ostalima", poručila je Lilleoe.

Studentica Ivana Todorović iz Banje Luke pohađa treću godinu Medicinskog fakulteta, a smatra da situacija u BiH uopće nije povoljna za studente završnih godina, ali da se volontiranjem ostvare brojne prednosti.

"Svako volontiranje u nekom omladinskom centru ili nekoj nevladinoj organizaciji može samo da im pomogne da izgrade bolje svoju ličnost, steknu neka dodatna iskustva i da jednostavno nadograde svoj karakter i budu sigurniji u sebe te kasnije lakše apliciraju u drugim poljima", izjavila je Todorović.

Elvira Memić iz Sarajeva učenica je četvrtog razreda srednje Ekonomske škole, a u Zenici je danas posjetila nekoliko štandova poslodavaca.

"Iako sam četvrti razred Ekonomske škole, mislim da ima koristi od ovakvih sajmova i da bi ih trebalo biti više. Smatram da bi ovakve stvari mogle pomoći mladima da lakše dođu do radnog mjesta", kazala je Memić.

Sajam će u Zenici biti otvoren do 18 sati, a održava se uz podršku Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini i Kancelarije predstavnika Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...