30. i 31. augusta
0

Sajam sira Vlašić 2008.

Sarajevo-x.com
Na Vlašiću će se 30. i 31. augusta održati "Sajam sira i III ocjenjivačka izložba Vlašićkog sira" pod pokroviteljstvom Vlade Srednjebosanskog kantona, Kantonalnog ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske - regije Banja Luka i Kantonalnim udruženjem poljoprivrednika.

Detaljnije informacije o ovoj manifestaciji danas su na press konferenciji prezentirali Semin Ždralović, ministar Kantonalnog ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, Imelda Šormaz, predsjednica Organizacionog odbora i Jovanka Salatić potpredsjednica Organizacionog odbora .

"Strateški ciljevi manifestacije su prezentacija Vlašićkog sira kao brenda koji ima svoju budućnost i čije proizvođače treba podržati na različitim nivoima kao i novi korak ka certificiranju tradicionalne proizvodnje Vlašićkog sira. Također, u budućnosti planiramo izraditi elaborat za promociju sira," istakao je ministar Ždralović .

Na manifestaciju se prijavilo 70 izlagača čija su stada na ispaši na Vlašiću, a nakon ispitivanja na brucelozu i mikrobioloških ispitivanja učešće na ocjenjivačkoj izložbi omogućeno je za 42 izlagača .

"Ove godine ocjenjivačku komisiju činit će eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i BiH, a za najuspješnije izlagače obezbijeđeno je pet novčanih nagrada: Za prvo mjesto 1.500 KM, drugo - 1.200 KM, treće - 1.000 KM, četvrto - 900 KM i peto - 800 KM," istakla je Imelda Šormaz.

Jovanka Salatić je naglasila značaj manifestacije kao i značaj izrade Projekta za geografsku oznaku sira. Sponzori manifestacije su Općina Travnik, Opština Kotor Varoš, Opština Kneževo, Grad Banja Luka, Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, Federalni agromediteranski zavod Mostar i Fabrika duhana Sarajevo.

U okviru dvodnevne manifestacije održat će se i okrugli stol na teme: "Kvalitet mlijeka ovaca Dubske pramenke" - prof. dr. Božo Važić, "Vlašićki sir“ - prof. dr. Sonja Bijeljac, "Bruceloza - globalni problem" - mr. sci. Kazimir F. Jurić, dipl.vet.