biznis
1

Sajam Energa: BiH ima energetski potencijal koji je neophodno iskoristiti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ovogodišnje, šesto izdanje Specijaliziranog sajma energetike Energa na jednom mjestu je okupilo izlagače iz sedam zemalja regije i svijeta. Cilj ovog skupa koji je danas u Tuzli zvanično otvoren je kroz sajamsko-konferencijske sadržaje tretirati oblasti energije, industrije i rudarstva.

"Rezultati kontinuiteta sajma nama se očituju kroz pozitivan povratak svake godine u animaciji potencijalnih izlagača. Ako se prisjetimo godine kada smo bili spriječeni poplavama i bili gotovo pri odluci da otkažemo sajam, tada smo upravo snagom izlagačkih motiva ostali u ideji i nastavili kontinuitet organiziranja. To nam daje garanciju da poslovni kontakti, komunikacija koja se ostvaruje čak i na marginama sajma zapravo rezultira nekom sadržajnom komunikacijom koja otvara neke nove oblike saradnje", kaže direktor Energe Zlatko Alidžanović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić smatra da je Energa jedan od najznačajnijih specijaliziranih sajmova regiona.

Ističe da BiH itekako ima energetskog potencijala koji je neophodno iskoristiti.

"Hidro potencijal u BiH je iskorišten sa blizu 30 posto, a 70 posto je u samom tom dijelu i dalje neiskorišteno. To se može odnosit i na energetski sektor. Zvanično 53 posto smo pokriveni šumom što pokazuje da i tu možemo imati energetsku učinkovitost upravo onako kako to Evropa govori. Pogodno smo tlo za vjetro i solarne elektrane", istakao je Bojić.

Kada je riječ o tuzlanskoj regiji, profesor Mirsad Đonlagić mišljenja je da ona posjeduje veliki energetski potencijala koji je neophodno iskoristiti.

"Tuzlanska regija ima infrastrukturu koja bi morala biti neuporedivo kvalitetnija kad je energija u pitanju, jer to nedostaje ovom bazenu. Ovu regiju treba promatrati kao energetski resurs, odnosno kao energetski centar i smatram da objektivne pretpostavke zaista postoje. Tuzla to zaslužuje i sigurno je da to može i treba biti", kaže Đonlagić.

Kada je u pitanju BiH u cijelosti, Đonlagić ističe da su mineralne sirovine, na kojima je dosad bio baziran energetski sektor, nešto što ima ograničen vijek trajanja.

"Drugi oblici energije i energetskih izvora poput obnovljivih izvora energije su nešto što obezbjeđuje očuvanje mineralnih izvora, nove investicije i radna mjesta, pa i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH. Ovaj pravac kojem smo se opredijelili otvara zasigurno nove perspektive za našu zemlju", nastavlja Đonlagić.

Zemlja partner Specijaliziranog sajma energetike u Tuzli je Republika Češka, pod čijim okriljem se predstavlja 20 kompanija koje u polju svog djelovanja pripadaju samom vrhu.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik ističe da je njihovo interesovanje na ovogodišnjoj Energi dokaz toga da češke firme u strategiji svog djelovanja bh. tržištu pridaju veliki značaj te su zainteresovane za uspostavjanje poslovnih odnosa.

"Moja želja i namjera je da češke kompanije iz sektora energetike dođu na bh. tržište i budu uspješne. Nadam se da će bilateralni pregovori koji će trajati tokom sajma u Tuzli biti uspješni i da će u poslovnom smislu spojiti češke i bh. firme", dodaje Skalnik.

Specijalizirani sajam energetike Energa u Tuzli ostaje otvoren do 9. juna ove godine.